V pátek začíná Letní filmová škola, bude na ní Greenaway, retrospektiva Bressona a tajné kino

25. červenec 2014

Hostem letošní filmovky, která začíná v pátek 25. července, je autor Umělcovy smlouvy nebo Rembrandtovy Noční hlídky, britský režisér posedlý malířstvím, Peter Greenaway. Pozvaní jsou také americký nezávislý satirik Todd Solondz nebo britský žánrový skokan Sean Ellis. Filmovka uvede retrospektivu Roberta Bressona, nově pořádá několik workshopů a projekci site-specific „tajného“ kina Cinema Royale.

„Ano, raději bych byl malířem,“ prohlásil několikrát ve Walesu narozený Peter Greenaway, známý pro svůj smysl pro humor, časté zobrazování lehké perverze a přesvědčení, že film je médium, které nastoupilo na jinou cestu, než mělo. Podle Greenawaye je kinematografie, jejímž výrazovým prostředkem mají být především obrazy, v zajetí slova. Každý záběr jeho Rembrandtovy Noční hlídky, filmu o vzniku nejslavnějšího obrazu holandského malíře, vlivu umění na jeho život a sexu je do detailů rozvržen a nasvícen ve stejném stylu jako tmavá, místy zvláštním světlem prosvícená Rembrandtova plátna.

S americkým režisérem Toddem Solondzem se do Hradiště dostanou sympaticky úchylné filmy, v nichž si Amerika dělá legraci sama ze sebe. Brit Sean Ellis za svůj krátký film Cashback (k vidění na YouTube) o zasněném studentu umění zaměstnaném na noční šichty v supermarketě, dostal nominaci na Oscara. Na rozdíl od Solondze, jehož černé komedie mají vždy stejný výchozí bod, natočil tři filmy různých žánrů, poslední Metro Manila z roku 2013 oceněné na několika festivalech včetně Sundance, na kterém dostalo cenu publika, je sociálním dramatem o filipínském páru, který ze severu země odjíždí od práce na rýžových polích žít do hlavního města. Práci v Manile sice najdou, ale přesun do města s vysokou kriminalitou a vlastními pravidly se jim nevyplácí.

Po loňské předpremiéře prvních třech epizod Českého století – snad nejlepšího českého seriálu poslední doby – filmovka letos pokračuje promítáním dvou nových dílů, které Česká televize uvede na podzim. Epizoda Musíme se dohodnout se odehrává v roce 1968 a soustředí se na postavy Alexandra Dubčeka a Ludvíka Svobody při jednáních předcházejícím Moskevskému protokolu. Postavami epizody Je to jen rokenrol jsou čeští chartisté včetně Václava Havla, kterého hraje Marek Daniel. Díl popisuje vznik Charty 77 v návaznosti na helsinskou Konferenci o bezpečnosti a spolupráci v Evropě.

Sekce Retrospektiva se letos bude věnovat Robertu Bressonovi, jehož filmy ovlivnily mimo jiné nedávné hosty filmovky Michaela Hanekeho a Akiho Kaurismäkiho a jistě vysněné hosty bratry Dardennovy a Jima Jarmusche. Talentem Visegrádského horizontu bude na filmovce slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi. Režisérka natáčela o událostech na Slovensku mezi lety 2010-2012, kdy se odehrála největší slovenská politická aféra poslední doby nazývaná Gorila. Ve svých dalších filmech se věnuje slovenskému nacionalismu a českému Fenoménu Šmejdi, filmu, který poslance přiměl novelizovat zákon o ochraně spotřebitele. Dobu okolo dvanácté v noci budou po půlnočních filmech nebo předloni uvedených blaxploitation snímcích tentokrát zabírá porn art – umělecké snímky, do nichž pronikají prvky hardcore erotiky a porna.

03172060.jpeg

Na letošní Letní filmové škole diváci budou moct stejně jako loni ve Varech zažít projekci tajného kina. Promítání předem neoznámených starších klasik na do poslední chvíle tajném místě, na které vás přivedou kostýmovaní herci, vzniklo v Londýně, kde se od té doby natajno promítal i poslední film Ridleyho Scotta Prometheus. Jeho uvedení bylo spojené se site-specific hrou na top vědce, podobné večírky poslední dobou pronikají i do jiných odvětví zábavy – Jack White z White Stripes nedávno odehrál koncert, na kterém byli fanoušci i kapela oblečení jako pacienti v blázinci, z koncertu k albu Lazaretto se nechal odvézt upoutaný na lůžko.

03172070.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.