V Plzeňském kraji začne jezdit první speciální cyklovlak

22. květen 2018

Od poloviny června do konce září bude vozit cestující z Plzně do Českého lesa a zpět speciální rychlovlak. Krajští radní v pondělí schválili smlouvu se železničním dopravcem, ústeckou firmou GW Train Regio. Hejtmanství na provoz cyklovlaku přispěje maximálně částkou 440 tisíc korun.

Motorový vlak s kapacitou 120 cestujících bude mít i zvláštní vagon pro 40 kol. Každou sobotu po půl deváté ráno vyjede z Plzně do Bělé nad Radbuzou, a to po chebské trati přes Stříbro. Vracet se bude v půl šesté po domažlické trati přes Staňkov. „Smyslem je zvýšit atraktivitu a dostupnost turisticky zajímavého území. Bude jezdit v sezoně také v dalších letech,“ vysvětlil hejtman Josef Bernard a doplnil, že vlakem mohou jezdit i místní turisté bez kol.

V kraji už dva víkendové cyklobusy jezdí

„Podobný vlak ještě kraj neobjednával. Ve vlacích typu RegioShark i v modernějších nízkopodlažních běžných vlacích Českých drah jsou vyhrazená místa pro cyklisty. V jízdním řádu je přeprava kol vyznačená," uvedla mluvčí kraje Alena Marešová. Do Českého lesa jezdí z Plzně už několik let dva víkendové cyklobusy Český les a Mže, letos od 28. dubna do 30. září. Jeden míří na Horní Chodsko přes Nýřany, Horšovský Týn, Bělou nad Radbuzou, Železnou až na Přimdu a přepraví minimálně 24 kol. Cyklobus Mže vozí 19 jízdních kol na trase podél Hracholuské přehrady přes Stříbro, Bor a Tachov a doveze cestující do severní části Českého lesa.

autoři: Michaela Svobodová , en | zdroj: ČTK
Spustit audio