„V Praze jsou zajímavější výstavy než v komerčním Londýně,“ říkají zakladatelé nové galerie lítost

21. září 2018

Galerie současného umění lítost se nachází v dolních Holešovicích u Ortenova náměstí a funguje teprve od března. Jan Petýrek a Miloslav Vorlíček se ji rozhodli založit po dokončení studií v Anglii, do týmu přibrali ještě kurátorku Annu Clifford. Pražská galerijní scéna je prý příjemně překvapila: „Přistoupili jsme k tomu s pokorou a ostatní nás přijali fantasticky.“

„V Česku jsem nežil 14 let, je perfektní být zpátky. Česká galerijní scéna se neskutečně rozmáhá a jednotlivé galerie mezi sebou mají partnerský vztah,“ říká Vorlíček uprostřed aktuální výstavy Sleeping with Vengeance, kterou finančně podpořila pražská Nadace pro současné umění. Sleeping with Vengeance se týká spánku, politického rozměru snění a připravila ji uznávaná kurátorka Ruth Noack, která se podílela třeba na vyhlášené výstavě documenta 12.

Petýrek s Vorlíčkem už od začátků lítosti kladou důraz na propojování galerie s veřejností. V rámci aktuální výstavy proběhly performance i besedy. „Chceme zapojit širokou veřejnost, veřejný program výstavy rozšiřuje, není jen jejich doplněk,“ upřesňuje Vorlíček. Petýrek dodává, že prostředí Holešovic je pro podobné snahy ideální: „Je tu silná umělecká scéna kolem AVU a Národní galerie, cítíme velkou podporu od projektu Art District 7.“

Aktuální program lítosti i adresu najdete na webu, výstavu Sleeping with Vengeance můžete navštívit až do 28. září.

Jak se jde provozováním malé galerie současného umění dnes uživit? A proč je v Praze lepší výstavnická scéna než v Londýně? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.