V říjnu vám zahraje vídeňský řízek SOHN, Future Islands, Liars, Caribou nebo Thurston Moore

23. září 2014

Podzimní nabídka koncertů je tak široká, že jsme se rozhodli vám v nich udělat trochu pořádek. V říjnu si raději vyberte dovolenou a pár dní nejezte, ať máte dost peněz na všechny koncerty. V Česku se poprvé ukáže SOHN nebo Future Islands, výborné desky přijedou představit Liars, Caribou i těžkotonážní labutě Swans.

2. 10. Trentemøller, Roxy, Praha
Dánský multiinstrumentalista a producent, který se v poslední době například podílí na nové desce Darkness Falls, představí v Roxy především tvorbu z poslední desky Lost. „Celá kolekce po letech testování konečně vymezuje širokou paletu stylů, které si je schopný 38letý hudebník podmanit, aniž bychom mezi nimi museli složitě hledat oslí můstky,“ napsal Pavel Zelinka v recenzi desky, kterou ohodnotil nadprůměrnými 75 %.

First Aid Kit, Palác Akropolis, Praha
Skandinávie patří poslední roky mezi exportéry kvalitního popu a jedním z nejúspěšnějších vývozních artiklů je sesterské duo First Aid Kit. Folkové písničkářství, které učarovalo nejen celému Švédsku, ale například i Jacku Whiteovi nebo Conoru Oberstovi, máte šanci slyšet naživo v Paláci Akropolis.

03203495.jpeg

4. 10. FM Belfast + Berndsen, MeetFactory, Praha
Islandští FM Belfast patří již několik let mezi koncertní elektropopové stálice. Tento rok vydali již třetí album Brighter Days, které zatím nejblíže představili v Bratislavě. Českou premiéru tohoto alba navíc doplní i další Islanďan Berndsen, který čerpá z osmdesátkové (nejen) hudební estetiky kapel jako Visage, Human League nebo Ultravox.

6. 10. SOHN, MeetFactory, Praha
O SOHNovi, vlastním jménem Christopheru Taylorovi, se letos hodně mluví. Remixoval skladby od Rhye nebo Lany Del Rey, produkčně se podílel na singlu Last Stand kapely KWABS a své debutové album Tremors vydal u jednoho z nejznámějších britských labelů 4AD. SOHNův debut si můžete pamatovat i jako Desku týdne na Radiu Wave. „Písničkám těžko něco vytýkat, beatový futurismus si tady podává ruce se silnými melodickými motivy, v jeho neprospěch nicméně hovoří až trochu příliš anonymní hlas přenášející anonymní emoce,“ říká Karel Veselý ve své recenzi.

7. 10. Future Islands, Lucerna Music Bar, Praha
U labelu 4AD zůstaneme i s Future Islands, kteří u něho letos vydali kritikou skvěle přijaté album Singles, a zapsali se tak definitivně mezi nejzajímavější projekty žánru indie pop. Na otázku, zda „přerod z černého koně v uznávanou součást indiepopového světa“ ustáli, odpovídá Pavel Zelinka ve své recenzi jednoznačně: bez větších škrábanců. Koncert si nemůžete nechat ujít už kvůli neuvěřitelně charismatickému frontmanovi Samuelu Herringovi, ze kterého zaručeně nespustíte oči. Ať už to bude kvůli jeho tanečkům, nebo prožívání pěkně na dřeň.

9. 10. Fear Of Men, 007 Strahov, Praha
S brightonskými Fear Of Men se ponoříme do vod éterického indie popu, kterému krom chytlavých melodií vévodí hlas křehké Jessicy Weiss. V Praze představí letos debutovou desku Loom. Z ní už možná znáte skvělé tracky Waterfall a Descent, které rotují v playlistu Radia Wave.

03107147.jpeg

16. 10. Caribou + Jessy Lanza, MeetFactory, Praha
Producent, zpěvák, bubeník a bezpochyby workoholik Caribou vydává v říjnu následovníka výborného alba Swim. Odklon zvuku blíž ke klubové scéně a své DJské bokovce Daphni se povedl a Caribou v něm pokračuje i na novince Our Love, která oficiálně vyjde na začátku října. Dan Snaith je naživo předvede v Praze s celou kapelou, sedět přitom bude za svou oblíbenou bicí soupravou. Večer v MeetFactory otevře exkluzivní host, kanadská zpěvačka Jessy Lanza, která se objeví i na nové Caribouově desce.

02042209.jpeg

Tycho + Christopher Willits, Roxy, Praha
Caribou má velkou konkurenci v americkém producentovi, který si říká Tycho a který potěší hlavně fanoušky Boards of Canada nebo Ulricha Schnausse. V pražském klubu Roxy vystoupí společně s Christopherem Willitsem. Tycho v Praze představí zatím svou poslední desku Awake, vydanou letos v březnu na známém labelu Ghostly International. Těšit se můžete na kombinaci živé akustiky a hutného techna s tím, že Tycho nevystoupí sám, ale v kombinaci s kytaristou Zacem Brownem a bubeníkem Rorym O'Connorem.

20. 10. Swans, Pharmakon, Lucerna Music Bar, Praha
Swans si od roku 1982 do roku 1997 pečlivě budovali status kultovní kapely, pak ale svoji činnost ukončili a vrátili se až v roce 2010, ovšem s ještě větší silou. Jejich letošní desce To Be Kind dal Miloš Hroch maximálních 100 %: „Swans vybudovali vlastní náboženství, krásné a děsivé zároveň. Album To Be Kind je posledním reliéfem na oltáři.“ V rámci svého turné Swans pečlivě vybírají i svůj support a do Prahy s nimi zavítá noiseová experimentátorka Margaret Chardiet, která si říká Pharmakon.

02391263.jpeg

21. 10. Liars, Roxy, Praha
Mezi největší koncertní události tohoto podzimu patří bezpochyby i koncert amerických rockerů Liars. Ti patří mezi velké oblíbence i na Radiu Wave a jejich letošní album Mess on a Mission je zatím jedním z nejlépe hodnocených počinů v rubrice Deska týdne. 85 % jí dal Karel Veselý a říká: „Miluji desky, které po prvních posleších k smrti nenávidím a teprve časem se proposlouchám k jejich kráse. O to větší je ale zážitek, když se konečně octnete uvnitř a všechno do sebe začne zapadat.“ 80 % dal i Jiří Špičák, který hodnotí jejich album jako „nespoutanou desku, která je stejnou měrou jednoduchá i nezdolatelná. Jediným vstřícným krokem směrem k posluchačům je jasné rozdělení desky na dvě poloviny, první freneticky rychlou a druhou kontemplativně upozaděnou. Jinak jde ale o dýku do zad pro fanoušky, kteří jsou zvyklí vnímat hudbu jako kulisu“. Dýku do zad si vyzvedněte v Roxy 21. října.

30. 10. Thurston Moore Band (USA), Please The Trees (CZ), Lucerna Music Bar, Praha
Zakladatel Sonic Youth po rozvodu s dlouholetou – životní i hudební – partnerkou rozhodně nelení ani netruchlí, ba naopak. Se spoluhráčem Stevem Shelleym a nově i basistkou z My Bloody Valentine Debbie Googe dal dohromady Thurston Moore Band a koncertuje pro novou, podivuhodně pozitivní desku The Best Day. Před Thurstonem vystoupí i nedávný host Radio Wave Live Session – Václav Havelka s kapelou Please The Trees.

autoři: Jonáš Zbořil , Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.