V roce 1992 se fotbal navždy změnil. Třicet let poté cítí dopady i Plzeň

14. říjen 2022
Tribuna

Plzeň prohrála výrazným způsobem i svůj čtvrtý zápas v Lize mistrů a její vystoupení mezi evropskou fotbalovou špičkou se zvrhlo takřka v ostudu. Mezitím v Evropě sílí hlasy po superlize – uzavřené elitářské soutěži, která by nadobro změnila fotbal a celou tvář sportu. O podobách současného fotbalu i o tom, proč byl přelomový rok 1992, se bavíme v nové Tribuně.

Zrušení pravidla o chytání malé domů, vznik volného a nejen fotbalového trhu v rámci Evropské unie, začátek Premier League nebo třeba první triumf Barcelony v nově vzniklé Lize mistrů. To jsou jen některé ze změn, k nimž došlo před třiceti lety  v roce 1992.

A právě tyto změny do značné míry formují podobu fotbalu až do dneška. „Ne že by se všichni cíleně ve světovém fotbale v tomto roce domluvili, že změní jeho tvář, ve své době to nikdo jako přelomové události ani nevnímal. Ale je pravda, že se v tomto roce odehrála celá řada zásadních sportovních i politicko-ekonomických událostí, které otevřely dveře dalšímu vývoji,“ tvrdí Martin Vait.

Zároveň jmenuje příklady, které měly dopad jak na hřišti, tak na legislativním poli. „Jednou ze sportovních věcí byla změna pravidla o malé domů, která z brankářů postupně učinila opravdové jedenácté hráče v poli. Na pomezí sportu a ekonomiky bylo založení Premier League a Ligy mistrů. A také byla podepsána Maastrichtská dohoda, která vedla k založení jednotného trhu, což zásadně změnilo pracovní podmínky a vedlo k Bosmanově pravidlu i zrušení kvót na zahraniční hráče,“ popisuje Martin.

Odvrácenou stranou zůstává možnost vzniku tzv. superligy, tedy do značné míry uzavřeného kruhu nejslavnějších a nejkvalitnějších klubů. Tato iniciativa už jednou neuspěla, myšlenky na superligu ale především v Itálii a Španělsku zůstávají. Dá se tak předpokládat, jsme o projektu neslyšeli naposled.

„Nebudu se divit, když budou i po vystoupení Plzně, která necítí, že by mohla ve skupině s Bayernem, Barcelonou a Interem být konkurenceschopná, sílit hlasy po zavedení superligy. Mohou pak argumentovat tím, že tato konfrontace nedává smysl ze sportovního hlediska ani pro některé týmy, kvůli kterým zůstává Liga mistrů otevřená pro malé a střední soutěže. Dít by se ale měl pravý opak,“ argumentuje Martin.

Současný fotbal se od toho z přelomu 80. a 90. letech zásadně liší. V čem tyto změny spočívají a jak k nim došlo? Prozradíme v nové Tribuně.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.