V Sapě jsem nakonec našel něco, co důvěrně znám, říká brazilský antropolog

27. únor 2020

Obchodní centrum SAPA u pražského sídliště Libuš je místo, kde podnikají zejména vietnamští obchodníci. Jaká je ale každodennost lidí pracujících v Sapě a jak třeba prožívají svoji spiritualitu? „Pro mě není tolik podstatný trh jako místo ekonomických transakcí, ale trh představující čtvrť nebo malou vesnici,“ říká brazilský antropolog Felipe Kaiser Fernandes, který do Prahy přijel dělat výzkum právě o tomto tržišti.

„Začalo to tak, že jsem byl v příhraničním regionu mezi Českou republikou a Rakouskem. Ve spoustě vesnic jsem viděl početnou vietnamskou populaci a trhy, které tam byly vytvořeny. A tak mě zajímalo, odkud se ti lidé berou, co dělají tady v Čechách. Takže to vzniklo z osobní a trochu naivní zvědavosti,“ říká Felipe Kaiser Fernandes o svém rozhodnutí zkoumat tržiště SAPA v rámci doktorského studia na EHESS v Paříži.

SAPA

„Od začátku mého etnografického výzkumu jsem zkoumal způsob každodenního žití. Začal jsem pravidelně chodit do Sapy. Je tady malý chrám, buddhistická pagoda,“ provádí mě Sapou Felipe Fernandes. Ta je podle antropologa středobodem místa. Část obchodníků začíná den právě tím, že jde do pagody na společnou modlitbu. „Třeba náboženství ve Vietnamu je součástí nejen jejich každodenního života, ale také veřejného prostoru. Tady je chrám, který je uvnitř Sapy, ale ten nemůžeme vidět v centru města nebo celkově v městské zástavbě.“

SAPA

Felipe zdraví vietnamsky skupinku starších lidí a popisuje, jak se mísí nejen místní zvyky, ale i jazyk. „Ba – to je babička, to jsou starší lidé. Sin-čao znamená ahoj. Velkou částí obchodníků jsou vietnamské ženy, které mluví trochu česky. Ony používají ahoj-či. To je spojení českého ahoj a či, což znamená ve vietnamštině sestra,“ popisuje pozdrav Felipe, který se kvůli výzkumu začal učit vietnamsky. „Začal jsem se učit česky, ale pak jsem zjistil, že většina lidí kromě té nejmladší generace mluví vietnamsky. Takže jsem se přestal učit česky a učím se teď vietnamsky,“ dodává antropolog.

Pusťte si rozhovor ze Sapy a zjistíte, co můžete najít v buddhistické pagodě nebo ke komu si lidé v Sapě chodí pro radu.

Spustit audio

Související

  • S mikrofonem do tržnice SAPA

    V areálu SAPA se konala unikátní prohlídka největší vietnamské tržnice, která slouží zároveň jako kulturně-společenské centrum pro Vietnamce z celé České republiky.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka