V teplejším světle je člověk uvolněnější. Se světelným technikem nejen o žárovkách a vánoční výzdobě

20. prosinec 2022

Petr Žák se zabývá světlem a ví, jak nasvítit gotickou katedrálu, křižovatku i výstavu. V novém Bourání ovšem poradí i se světlem v domácím obýváku, kde je teď skoro celý den tma.

S Petrem Žákem z Atelieru světelné techniky jsme se sešli v nejtemnějším období roku a mluvili o světle. Nejdřív o žárovce a o tom, jaká nejlépe zažene předvánoční temnotu.

„V průběhu dne, kdy by člověk měl být aktivní, je vhodné, aby barva světla byla chladnější. V noční době se potřebuje uvolnit a relaxovat a barevný tón by měl být teplejší,“ vysvětluje Žák. Mluvili jsme o LED světlech i o starých dobrých žárovkách a proč se nám po nich stále ještě stýská.

Podívali jsme se i do svátečních ulic. Jak velké plýtvání je vánoční osvětlení? A zvyšujeme tím množství světla, které svítí bez jasného účelu a vytváří takzvaný světelný smog? „Příspěvek vánočních světel bude poměrně nízký v kontextu celého města a celého roku,“ myslí si světelný technik. Nemusíme mít tedy moc velké výčitky, když zapneme vánoční světýlka.

Petr Žák z Atelieru světelné techniky

Petr Žák ovšem pracuje především na velkých projektech, jako je osvětlení historických budov, lávek nebo celých měst. Podílel se i na nové koncepci veřejného osvětlení pro Prahu. Navrhl experimentální osvětlení pro Sušici, kde se během noci mění intenzita i barva světla. Technologie se nazývá biodynamické osvětlení a mluvili jsme také o tom, jestli je budoucností svícení ve městech. A zeptali jsme se taky, jaký má světelný technik vztah ke tmě.

Poslechněte si rozhovor s Petrem Žákem o vánočních světýlkách, veřejném osvětlení a také o tmě.

Osvětlení kostela Svaté rodiny v Českých Budějovicích
Spustit audio