V Turecku začal první velký proces po červencovém pokusu o puč

28. prosinec 2016

V Istanbulu začal v úterý první velký proces kvůli nezdařenému červencovému puči. Před soudem stanulo 29 policistů, kteří jsou obviněni z neplnění rozkazů. Celkem 21 obžalovaným hrozí trest odnětí svobody na doživotí.

Policisté jsou obvinění z členství v hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterému Turecko pokus o převrat připisuje. O tématu jsme na Plusu mluvili s arabistou Petrem Kubálkem a politoložkou Lucií Tungul, která dlouhodobě žije v Istanbulu.

„Všechny hlavní deníky se procesu věnují. Informují o tom, jaká obvinění padla a jak se snaží obvinění hájit. V příštích týdnech se otevírají další procesy po celé zemi, takže na jednu stranu to zájem určitě vyvolává, na druhou se čeká na ten hlavní proces, který ještě nebyl oznámen, to je proces s armádními důstojníky. Má proběhnout někdy příští rok v Ankaře, ten bude pro Turecko určitě nejzajímavější a silně sledovaný,” říká Tungul k procesu s policisty.


Soudnictví bylo jednou z hlavních oblastí, kterou červencový pokus o převrat zasáhl. Celkově bylo propuštěno okolo 118 tisíc státních zaměstnanců. Velká část tohoto počtu, řekněme desetitisíce, jsou státní zástupci. Petr Kubálek

Tungul popisuje mediální situaci po neúspěšném puči tak, že pár dní byla všechna média dost opatrná, protože v podstatě nevěděla, co se děje. „Novináři informovali jen o tom, co dostali z těch hlavních vládních kanálů. Kritika se neobjevovala skoro žádná, ale je potřeba říct, že to byl pro celou zemi obrovský šok. Po měsíci se začala objevovat čím dál větší kritika, analýzy dalších kroků, především snahy reformovat ústavu. Tam už nepadají kritická slova jen od novinářů, ale i od politiků,” říká.

Ohrožení sekularismu

Nejviditelnějšími dopady pokusu o převrat jsou podle Tungul změny ve vzdělávacím systému. „Tím, že vypadla jedna z nejdůležitějších nadací, která řídila soukromé školství, byl její výpadek vidět. Byl červenec, v září měli lidé nastoupit do škol. Ty školy najednou vůbec neexistovaly. To byl problém pro statisíce Turků, protože nevěděli, kam jejich děti nastoupí po prázdninách do škol. To se vyřešilo přesunem na jiné školy,” tvrdí politoložka.

Jak se Turci dívají na Fethullaha Gülena? Věří tomu, že skutečně stojí za červencovými událostmi? „Lidí, kteří Fethullaha Gülena neviní z negativního vlivu na tureckou společnost, je relativně málo. Jak opozice, tak všechny tři vládní strany ho velmi kritizovaly. Opozice za to, že se snaží zničit sekulární Turecko, vládní strana se musí vyrovnat s tím, že s ním spolupracovala, měli velmi úzké vztahy. Teď musí vysvětlit, proč si neuvědomovali, jaké nebezpečí to představovalo pro turecký sekularismus,” odpovídá Lucie Tungul.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio