V Ústí nad Labem by mohla vzniknout „Kancelář architektury města“

23. leden 2019

Místo úředníka více odborníků s většími pravomocemi – takový je plán vedení Ústí nad Labem v oblasti architektury. Místo jednoho architekta by na magistrátě měla vzniknout „Kancelář architektury města“.

Městský architekt v současnosti nemá žádnou výkonnou moc, aby mohl například zasahovat do soukromých staveb. Zatím funguje v odboru investic a územního plánování a jde spíš o úřednickou funkci – zabývá se hlavně přípravou nového územního plánu.

V minulém volebním období se vedení města nepodařilo najít takový model, aby měl tento architekt zásadnější slovo – nepodařilo se ani propojit komunikaci mezi odbory.

Do věcí, které se týkají rozvoje a územního plánování, mají co mluvit, kromě už zmíněného odboru investic, také odbor dopravy a životního prostředí.

Realita je taková, že každý odbor dá stanovisko nebo vyjádří svůj názor na určitou věc. Tato stanoviska jsou někdy i protichůdná a nedaří se hledat kompromisy. Proto chce vedení města tuto situaci změnit.

Práce na podobě „Kanceláře architektury“ jsou na samém počátku

Návrh podoby fungování „Kanceláře architektury“ připraví v několika variantách architekt a opoziční zastupitel Jan Hrouda z PRO! Ústí. Bude se inspirovat i v některých městech, kde už něco takového funguje.

Jde jednak o formu, například v Brně je to příspěvková organizace, ústecká radní Eva Fialová z ANO si dokáže představit i model nějakého odboru, který by byl podřízen primátorovi.

Jde také o rozsah – může mít třeba 5 až 40 zaměstnanců. Jan Hrouda osobně se spíš kloní k menší variantě, a to i vzhledem k možnostem města.

O budoucí podobě kanceláře by mohli v září rozhodnout zastupitelé

„Kancelář architektury“ by se v budoucnu měla zabývat koncepcemi a rozvojem města, kam spadá i územní plánování. Pokud tam bude méně lidí, měli by dohlédnout na přípravu důležitých podkladů (např. studií), kdyby jich bylo hodně, tak by takové podklady mohli i sami připravovat.

Rozhodně by podle Hroudy neměla lidem „diktovat“, jakou barvou natřít fasádu nebo jaký přesně dům stavět. Na druhou stranu by mohla ovlivnit veřejný prostor – kde co bude, jak by to mělo vypadat.

Lidé v této kanceláři by také měli více rozhýbat dosud víceméně nefungující spolupráci mezi odbory magistrátu. Až budou různé možnosti a varianty připravené, měli by se jimi zabývat radní a nakonec samozřejmě budou rozhodovat zastupitelé – radní Fialová předpokládá, že by to mohlo být v září tohoto roku.

autor: hau
Spustit audio

Související