V0nt v Echu: Nemáme rádi kapely, které se snaží šířit poselství na křeč

18. únor 2019

Jejich aktuální split LP se dočkalo premiéry na respektovaném webu Cvlt Nation, který nešetřil nadšením. Pražská trojice V0nt se na zmíněné nahrávce spojila s holandsko-německými Crevasse, kteří zde udělali výrazný úkrok stranou od svých typických maršů v tempu power violence. A dost možná za to mohla právě nátura hudby V0nt.

Členy téhle maskované EBM mašinérie můžete znát ze sestav kapel Remek, Marnost, Gattaca, Bahratal či dříve Lakmé, Šamanův hlas pak bude dobře známý všem, kdo na Wavu poslouchají pořad Špína. A právě hardcore-punkové kořeny formují nejen zvuk V0nt, ale i jejich přístup k vydávání desek anebo selekci koncertů, na kterých se objeví. Je tedy jen přirozené, že také v pozadí aktuálního splitu najdeme přátelství: jiné kapely členů V0nt za sebou totiž už mají společné nahrávky s jinými kapelami členů Crevasse (Lawine, Leachfeast).

„Hudba V0nt má blíž tomu, co teď posloucháme,“ říká vokalista V0nt Marek s poukazem na to, že hardcore punk už není stylem, který členy V0nt baví nejvíc. A příhodně dodává, že na koncertech coby návštěvník hledá energii, jaké se publiku V0nt nesporně dostává. Naopak kontext českého EBM, jak ho typicky ztělesňuje „srandovní“ devadesátková Vanessa, kapelu nezajímá a zahuhlané vokály tak spíš odráží právě kontext HC-punkové scény.

Už za pár týdnů vydají V0nt další nahrávku, kazetovou kompilaci, na které spříznění hudebníci přepracovávali právě dvě skladby z aktuálního splitu.

Na koncertě které české kapely vokalista Marek usnul? A koho dalšího z oblasti temné hudby byste si podle V0nt měli poslechnout? Poslouchejte rozhovor s Šamanem a Markem nejen o nových deskách V0nt, poslouchejte premiéru remixu, za kterým stojí Kate Balakrishnan.

PLAYLIST:
V0nt – Brundibar
Blasphemy – Desecration
World Burns to Death – Sarajevo Snapshot
Skull Katalog – Beneath the Altar
Kate Balakrishnan x V0nt – III (remix)
Thou – Fallow State
Zerum – 0110

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka