Václav a Klára Perlíkovi: Pow wow v Jižní Dakotě. Rodinný výzkum mezi indiány

25. leden 2015

Indiánské slavnosti pow wow byly v centru zájmu Vaška a Kláry Perlíkových, kteří – společně se svými dětmi, čtyřletými dvojčaty – navštívili americkou Jižní Dakotu.

Klára „Ashka“ Perlíková a její manžel Vašek vyrazili na road trip do Jižní Dakoty, při kterém většinu času kočovali v půjčeném autě po místních pow wow. „Většinou jsme měli nejmenší vůz a nejmenší stan, takže jsme na indiány působili dost skromně,“ usmívá se Klára, pro kterou byl etnologický výzkum součástí doktorandského studia. Mluvili jsme předem o tom, jak se mezi indiány chovat a respektovat jejich zvyky. „Děti ale většinou dost rychle prolomily komunikační bariéru. Každá indiánka si chtěla pohladit jejich blonďaté vlasy.“

Po indiánské části výpravy ještě Václav a Klára Perlíkovi navštívili národní park Black Hills. Toho, že viděli na rozdíl od většiny turistů jen jediný stát Spojených států (a ještě zdaleka ne ten nejvyhlášenější), rozhodně nelitují. Zdůrazňují spíš autenticitu a to, že se mohli na poznávání země i kultury déle soustředit.

Jak se tančí na pow wow a co tato slavnost pro současné americké indiány znamená? Co se dá vidět v Jižní Dakotě? Čím trhne indiánský Crazy Horse Memorial známý monument Mt. Rushmore s tvářemi amerických prezidentů? Jaké mají indiáni sociální problémy a jak se na to dívá etnologicky vzdělaná specialistka i poučený laik? Poslechněte si záznam vysílání.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.