Vánoce, Vánoce přicházejí, aniž by se o ně někdo prosil, žehrají Buchty

4. prosinec 2019

Moderátorky Buchet tentokrát ve studiu, které znamená svět, přivítaly moderátorku pořadu Kompot a znalkyni mezinárodních vztahů Hanku Trojánkovou Biriczovou. Ta Buchtám vylíčila alternativní způsoby slavení Vánoc v rámci její sociální bubliny, které zahrnují pohanský ohýnek, pití vína na louce a bramborový salát s cuketou místo salátu podle diety Lenky Kořínkové.

Ivana projevila svůj velmi rezervovaný vztah k těmto svátkům, protože jsou to dny, kdy dochází k výpadkům crossfitových lekcí. Zuzana se naopak při mluvení o Vánocích rozparádila, protože se těší na to, jak dceři koupí již legendární flísový ohýnek z platformy pro kapitalistické tvořilky.

Ivana nakonec doporučila svátky obecně neslavit, stromek nekupovat a dárky si kupovat sám. Zuzana s Hankou doporučily všem, aby dárky posílali pouze finanční a trojciferné a staré stromky neházeli k popelnicím přímo z balkónu.

Chcete si vzpomenout na to, jak babičce u štědrovečerní hádky o politice zaskočila kapří kost? Poslechněte si aktuální díl Buchet a uvědomíte si, že nejste rodina s nejubožejším vánočním stromečkem a že u sousedů může panovat ještě větší odcizení.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.