Vánoční ufoni i klauni zabijáci z vnějšího vesmíru. Bratři Chiodové kralují osmdesátkovému braku

25. listopad 2020

Tvůrci osmdesátkové brakové klauniády letos nadělují mimozemské Vánoce. Bratři Chiodové jsou autoři monster efektů v žánrových klasikách jako Critters nebo Team America, sami ale mají na kontě vlastní klasiku Klauni zabijáci z vnějšího vesmíru. Letos se ale vrátili s animovanou vánoční pohádkou Vánoce z jiného světa.

Bratři Stephen, Charles a Edward Chiodové se ve filmovém průmyslu pohybují od osmdesátých let, většinou na pozicích souvisejících s rukodělnými creature efekty. V podstatě tedy navrhují a vyrábějí loutky monster, obvykle animatronických, tedy pohybujících se pomocí vnitřních mechanických součástek ovládaných na dálku. Jejich nejslavnějším počinem jsou žravé mimozemské příšerky Critters ze stejnojmenné filmové série, i když se podíleli třeba i na filmech Pee-Weeho velké dobrodružství či Elf a animovali také jednu epizodu Simpsonů.

Fanoušci brakových filmů je mají ale spojené s jednou z nejzábavnějších béčkových hororových komedií osmdesátých let Klauni zabijáci z vnějšího vesmíru. Chiodovi tento film vypiplali od námětu přes scénář a režii až po produkci a otiskli do něj ohromnou dávku bizarních infantilních nápadů.

Film je přehlídkou speciálních efektů, ale funguje dodnes díky rychlému tempu a hlavně vychýleně zábavným nápadům točícím se kolem zápletky, kterou prozrazuje už název filmu. Z vesmíru přiletěli zlí vraždící klauni, kteří mumifikují lidi v cukrové vatě a vraždí je pomocí popcornové pistole nebo zákeřné stínohry. Tým pod vedením Chiodů tu animoval nafukovací balóny, a dokonce kousky popcornu.

Film bohužel musel čekat nějakou dobu, než se stal kultovní klasikou opečovávanou milovníky filmových obskurností. Kvůli tomu se také Chiodové už k dalším vlastním projektům nevrátili. Čerstvou výjimkou je nový čtyřicetiminutový animovaný film pro děti Vánoce z jiného světa.

Film o rase mimozemských kleptomanů, kteří pomocí antigravitačního přístroje chtějí vykrást Santa Clausovo vánoční městečko, používá klasickou stop-motion loutkovou animaci a solidním způsobem se vrací k tradici animovaných vánočních pohádek, jaké produkovalo studio Rankin/Bass v šedesátých letech. Dílko zaštítěné producentem Jonem Favreauem přesto nepůsobí nijak zastarale a ve vánoční nabídce Netflixu září jako vánoční stromeček politý zeleným mimozemským slizem.

Více o oživlém popcornu, mimozemských kleptomanech a vánoční pohodě si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka