Vavřinec Hradilek: Chodili jsme v dětství pro sto rohlíků a dávali pak závody, kolik kdo sní

3. červen 2020

„OK, v 15:30 vylezu z vody tedy,“ napsal v téměř básnické zprávě Ivaně s Alešem kajakář Vavřinec Hradilek. A jak slíbil, tak udělal. Ivana se ještě před telefonátem stihla pochlubit z internetu čerstvě nabytou informací o tom, že se olympijský medailista nejmenuje Hradílek, jak si mnozí lidé myslí, ale krátce a úderně Hradilek. Aleš se na oplátku pochlubil tím, že se bojí vody a skoro neumí plavat.

Vavřinec Hradilek, přezdívaný Vávra, prý v současné době trénuje tak dvě hodiny na vodě a další zhruba dvě hodiny na suchu. „Ještě se necítím starý,“ odpověděl Ivaně na otázku, v jakém věku jsou už kajakáři staří na to, aby se téhle disciplíně mohli věnovat. „Vy jste ročník 1987, takže kdybyste byl gymnasta, tak už jste starej dávno,“ filozovala ageistka Ivana, ale sympatický sportovec věří tomu, že věk je hodně o pocitu a také o tom, jak člověk dokáže pracovat s vlastním tělem.

Čtěte také

Aleš s vlastním tělem pracovat moc nedokáže, takže byl rád, když mohl rozhovor od fyzické aktivity stočit jinam, a mile vyzvídal, jaká je Vavřincova nejslabší stránka, a to nejen ve sportu, ale i v životě. „Dochvilnost a plánování,“ odpověděl držitel stříbra z olympiády v Londýně bez zaváhání a Ivana se konečně mohla zeptat na klíčový dotaz, jak se daří lachtanici Wendy v pražské zoo. Vavřinec je totiž jejím kmotrem. „Když jsem naposledy byl v zoo, tak jsem nemohl najít její jmenovku,“ svěřoval se reprezentant.

Rodák z Prahy a nastávající tatínek Vavřinec ještě zjihle zavzpomínal na to, že svého času měli doma na zahradě miniprasátko, ale že už si nepamatuje, jak se jmenovalo. Zato si však dobře vzpomíná na oblíbenou kratochvíli z dětství, kdy chodíval pro rohlíky a potom pořádal závody v jejich jedení. Není tedy divu, že housky u něj nebodují. Aleš mu na závěr ještě vnutil tykání a sportovec prozradil, že oslovení Vavřinče je podle něj moc dlouhé a příliš důrazné, a proto upřednostňuje oslovení Vávro.

V hudebním okénku jsme dali prostor francouzské zpěvačce Claudie Fritsch-Mentrop aka Desireless a jejímu nesmrtelnému hitu Voyage, voyage (Ivana vyslovuje jako gvaja gvaja) z roku 1986.

Proč Vavřinec Hradilek odmítl roli v seriálu? Koho změnilo rodičovství k horšímu? A chtěla by být Ivana Alešovo dítě? Pokud toužíte dozvědět se víc, pusťte si celou rubriku Brambora s vejcem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.