Ve čtvrtek začne letní etapa Flory, letos na téma poznání

19. srpen 2015

Zítra začne na olomouckém výstavišti letní etapa mezinárodní květinové a zahradnické výstavy Flora. Té se letos zúčastní šest desítek tuzemských i zahraničních vystavovatelů. Na expozici se můžete přijít podívat až do neděle.

30. výročí založení Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity a 150. výročí první přednášky Gregora Mendela na schůzi Přírodovědeckého spolku v Brně. To jsou hlavní témata hlavní expozice letošní Flory.

„Motto výstavy je Zahrada poznání - poznání zahrady. Celá expozice byla navržena studenty a pedagogy Mendelovy zahradnické fakulty v Lednici a provede návštěvníky v podstatě od zrodu rostliny - od semínka až po jeho plod," vysvětluje ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Návštěvníci by se podle garantky výstavy Jany Jirovské měli o květinách dozvědět nové informace: „Tím, že nám dělá projekt právě zahradnická fakulta, zaměřili jsme se trochu na vzdělání, na nové informace a na takové to vědění, takže nejen ten estetický dojem, ale možná i něco málo nových informací by si návštěvníci mohli odnést."

Hlavní galerie bude patřit i obnovené přehlídce Vyznání růžím, která vyvrcholí křtem nové keřové růže, která symbolicky ponese jméno Flora Olomouc.

„Budeme mít v pátek v 10 hodin křest nové růže, která vlastně pod tímto názvem už bude potom prodávána, takže vždy už bude taková vzpomínka na tuto výstavu. Růžová, krásná keřová růže s příjemnou vůní," říká Jirovská. Součástí výstavy bude také projekt Květiny čtyřmi smysly, což je expozice monumentů a předmětů pro nevidomé.

„Je to v podstatě výtvor floristy, který má výšku přibližně jako dospělá osoba, a je to objekt, který něco znázorňuje. Pro návštěvníky tam budou popisy, protože je to občas složité poznat, ale je to zajímavé tím, že právě ti nevidomí si to můžou osahat. Je to kytka, která je dělaná opravdu na ohmatání," dodává.

Výstavu tradičně doprovodí i Letní zahradnické trhy, kterých se letos zúčastní 165 prodejců s nabídkou květin, okrasných dřevin, zahradnického sortimentu a potřeb pro zahrádkáře.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio