Ve skladbách Lavry se čte jako v inkoustových skvrnách. Ve Startéru řešíme bezprostřednost a sny

15. leden 2018

Duo Lavra existuje teprve rok, přesto stačilo zaujmout hudební redakci Radia Wave – a nejen ji. Debutový mixtape Eve kombinoval řezavé beaty Tomáše Vondry s něžným vokálem Barbory Zelníčkové a zaujal svou schopností vtáhnout posluchače kamsi do podvědomí a do konce desky ho nepustit ven. Imerze je Lavře vlastní, vzniká díky jejich lásce k improvizaci a bezprostřednosti.

Svědčí o tom i jedna z novinek, která zazněla ve vysílání Startéru. Demo Sunny Days vzniklo pár dní před naším setkáním v rámci jednoduchého konceptu. Co nejrychleji natočit track, dokončit ho, pustit a následně smazat. „Občas je zajímavé si nastavit takovéhle hranice. Když do toho člověk dává veškeré soustředění, můžou vzniknout fakt dobré věci,“ myslí si Tomáš.

Hned první song, který s Bárou dali dohromady, vznikl taky na první pokus. Tomáš přes e-mail poslal beat, Bára odpověděla ještě ten den s přidanou stopou zpěvu. Lavra působí jako projekt, který lpí na autenticitě, nemá cenu cizelovat songy až na vyleštěný, bezpohlavní pop. Tomáš s Bárou raději pracují stylem „dokončit to a nekoukat se zpět“. „Tím, že pořád děláme něco odlišného, staré věci vůbec neřešíš,“ vysvětluje Tomáš.

Lavra se nevrací ani k oceňované mixtape Eve. Do konce roku stihla vydat ještě remixové EP nebo nový singl, na letošek chystá desku, která vyjde na vinylu. Zvuk bude mít, alespoň podle toho, co jsme slyšeli ve Startéru, docela jiný. Ještě živočišnější, inspirující se třeba v industriálu.

Poslechněte si Startér s bezprostřední Lavrou, kapelou ambivalentních emocí, jejíž hudba duní až v podvědomí.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.