Ve snu jsem spala s knězem. Nešlo o erotiku, ale o uvědomění si mé mužské části

1. únor 2021
Šeptem

„Každý snící si žije svoji realitu a erotický sen nemusí znázorňovat nic vyloženě erotického,“ říká Lada, která před lety našla zálibu v zapisování a analýze snů. Jak máme vnímat erotické a sexuální sny? A jak vážně je máme brát? „Můj vztah k psychologii vychází z Junga, takže se v mentálních souřadnicích sexuality pohybuju poměrně často. Dominují tu dvě síly, spojování se a oddělování se,“ popisuje terapeut a lektor práce se sny Lukáš Karas.

„Měla jsem snovou sérii, kde byl taky jeden erotický sen, kdy jsem se konfrontovala s animem, což je mužská část v ženě. To bylo dost zajímavé, protože se mi zjevoval ve svých čtyřech fázích. Třetí fáze je profesor, zobrazil se mi jako kněz. Čtvrtá fáze je takový mudrc, léčitel, šaman. S šamany mám sny často. A s knězem jsem v jednom snu dokonce souložila. Brala jsem to jako uvědomování si mojí mužské části. Nemělo to erotický přesah, že bych chtěla někoho zakázaného nebo tak,“ popisuje Lada.

Čtěte také

„Sny jsou odrazem našeho nitra. Ale protože žádného člověka neznáme do hloubky a nazíráme ho určitým filtrem, ptal bych se po tom, jaké vlastnosti mi k tomu člověku nasedají,“ vysvětluje Karas, jak se vztahovat ke konkrétním lidem objevujícím se v našich snech. Tahle interpretace druhých je pak často ukázána v dynamice spojení nebo oddělení – zamilovaností, přitažlivostí, nebo naopak hádkami, bojem, opuštěním.

„Hodně mě zajímají sny, kde psychická energie, nebo řekněme libido, pervertuje. Takových snů není zrovna málo. Jde třeba o incestní sny, které často naznačují, kde už je to přehnané a kde to naopak teče dobře. Důležité je nebrat to osobně, není za co se stydět. Když souložíme s matkami nebo otci, říkáme si, že jsme zrůdy. Ale symbolicky třeba otec zastupuje bezpečí a podporu,“ vysvětluje terapeut a zdůrazňuje, že i když nás sny mnohdy šokují, nemůžeme je brát doslovně. 

Jak často se nám podle výzkumů objevuje erotika ve snech? A jak vypadá analýza konkrétního snu terapeutem? Poslechněte si celý podcast!

Spustit audio

Související