Ve Startéru si pískáme baladu ze záchodků. A hledáme dobrou elektroniku

26. únor 2018

„Tahle písnička vznikala, když jsem na sběru jahod ve Skotsku byl na záchodě a do toho jsem si pískal. Z vedlejší kabinky se připojil spolubydlící a kombinací vznikla tahle melodie,“ píše nám v e-mailu autor jedné z novinek ve čtvrtém díle hitparády neobjevených. Jmenuje se Oliver a natočil překvapivě silný song.

„Myslím, že Oliver má neskutečné charisma, které funguje i přes vrstvy reverbu a všemožných ruchů,“ myslí si hodný policajt Jonáš o skladbě Eyes Over Heart, baladě ledabyle nahrané kdesi v pokojíku (nebo v jiné místnosti?). Zlý policajt Kuba Kaifozs to slyší trochu jinak. „Pro mě to celé zní tak trochu ze záchoda. Ale v dobrém i špatném, protože já proti záchodům nic nemám.“ Jakubovi na skladbě Eyes Over Heart vadí pětiminutová stopáž. „Nemůže se to vymáčknout, když to tak řeknu.“ Ale Jonáš Olivera obhajuje. Chce to nahrát kvalitněji, aby opravdu vyzněl Oliverův songwriterský potenciál.

Elektroniky máme ve Startéru zatím docela málo, také proto jsme jako druhou novinku nasadili track Fuji od producenta, který si říká AZprojekt. Těžko říct, proč si fotograf a grafik Honza Kolář vymyslel přezdívku, která evokuje název stavební firmy, podstatnější ale je, jak zní jeho hudba? „Je to pro mě trochu monotónní elevator music, akorát mě to nikam nevyvezlo, takže jako stavební firma u mě AZprojekt selhal,“ hodnotí novinku zlý policajt Jakub. „Mě to vyvezlo vysoko. Pamatuju si za pět let Startéru celkem hodně producentů, kteří poslali první track, kde ještě nevyužili všechen svůj potenciál. Pak se z nich vyrojili talenti jako Aid Kid,“ vzpomíná Jonáš na Ondru Mikulu, jehož první demo sice v soutěži moc dlouho nevydrželo, ale pár měsíců poté už Aid Kid vydával nejlepší elektroniku u nás. „Neříkám, že AZprojekt vyhraje příští Vinylu, ale možná to dotáhne hodně daleko, když bude makat.“

Jen jediný song přesvědčil jak Jonáše, tak Jakuba o svých kvalitách. Který to byl? Poslechněte si záznam z posledního dílu hitparády neobjevených a nadějných hudebních projektů. Dokážete získat sympatie mrzouta Jakuba? Pošlete vlastní track na wave.cz/starter a vyhrajete neskonalý obdiv nejprotivnějšího frontmana české scény, ale třeba i profesionální videosingl či slot v line-upech festivalů Pohoda, Beseda u Bigbítu nebo Startér Showcase v café V lese.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka