Ve Startéru zněli Orient, synthpopeři, co milují hardcore

26. červenec 2016

„Jsme fakt rádi, že jsme nevyhráli,“ říkají s nadsázkou Marek, Lukáš a Tomáš, když se jich ptáme na účast v hitparádě neobjevených. Docela chápeme, co tím myslí. Orient jsou kapela, která by se bez soutěže obešla, která se cítí nejlíp pěkně v podzemí. Stejně jsme je museli vytáhnout na světlo světa, aby nám svůj temný synthpop představili přímo ve studiu.

Orient vznikli před rokem, letos už stihli vystoupit třeba na Colours of Ostrava, kde se svým výkonem zařadili mezi to nejlepší na domácí scéně a potvrdili, že se vyplatí je sledovat. Síla jejich živáku spočívá v totální nezávislosti na počítači, Orient si zakládají na tom, aby jejich hudba byla stoprocentně živá. Třískají do synthů a padů a vytváří tak elektroniku organickou, těžkotonážní a příjemně rozkolísanou. Pod struskou hutných basů a beatů, které do drumpadu sebevědomě vyklepává bubeník Tomáš, se vynořují temné melodie a lamenty zpěváka Lukáše. Textům člověk rozumět moc nemusí, je jasné, že se v nich hromadí úzkost a nejistota. Posluchači to nezabrání v tom, aby se při poslechu jejich hudby nepokrytě bavil.

I když hrají elektroniku, Orient v lecčem připomínají hardcorovou kapelu, což ostatně dokazuje i jejich nedávné hostování v pořadu Špína nebo kapelní biografie. Než vzali do ruky synthy a pady, kluci třískali hlavně do kytar. Proč mají k tvrdé scéně tak blízko, kam směřují jejich ambice a proč se občas vyhazují z auta? Poslechněte si poslední díl Startéru a poznejte jeden z nejosobitějších hudebních projektů poslední doby.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.