Ve Švédsku mají sexy popelnice a za urážku v Japonsku je vězení. To jsou top zprávy minulého týdne

17. červen 2022

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejsladší ostružiny ze zpravodajského keříku. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici všeho asijského zaujala zpráva o tom, že za urážku na internetu bude v Japonsku hrozit až jeden rok vězení. Podle nové legislativy mohou být osoby usvědčené z urážek na internetu potrestány buď pobytem v chládku, nebo pokutou 300 tisíc jenů, tedy více než 50 tisíc korun. Dříve hrozilo pachatelům méně než 30 dní vazby a pokuta 10 tisíc jenů. „Zavedla bych to i tady,“ komentovala celou věc diktátorka Zuzana.

Další byla na řadě informace o tom, že švédské sexy popelnice laškovně povzbuzují občany, aby je plnili odpadky. Tomu, kdo popelnice využije, odpoví svůdnými zvukovými zprávami jako: „Rychle se vrať a udělej to znovu.“, „Ó, ano, přesně tam.“ nebo „To bylo šíleně dobré.“.

Nesměla chybět krimizpráva z Brna. A co se stalo? Žena si při hlídání batolete zafetovala. „Poštípali mě komáři,“ vysvětlila.

Je mezi sjetou hlídačkou, sexy popelnicemi a restrikcemi v Japonsku nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci nikomu nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.