Ve víně není pouze pravda, ale i tříslovinky, myšina a ocas

20. říjen 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, přivítaly someliérku Kláru, která jim popovídala o víně, které se stalo jejím zaměstnáním. Je totiž profi someliérka.

Ivanu zajímalo, jak se someliéři naučí barvitě mluvit o vínku a mluvit o myšině, ocasu a dalších vlastnostech vína jako básníci. Je třeba být kreativní, protože konkurence je velká, míní Klára. Zuzanu jako věčnou studentku zajímalo, jaké vzdělání musí člověk absolvovat, aby mohl na složenky vydělávat právě jako someliér. Klára má certifikát, před jehož obdržením musela být schopna seřadit vína podle kyselinky a nejen to, takže se nejedná o žádné fiktivní studium.

Zuzanu pak ještě trápilo, proč s sebou lidé od vína nosí na ruce bavlněný hadr – Klára ji poučila, že jde o příručník, kterým se kdeco utře. 

Ivanu jako milovnici stížností v restauracích zajímalo, jaký je nejhorší možný host. Klára jako profesionálka říkala, že se musí srovnat s kýmkoliv, ale že přece jen zákazníci, kteří nemají žádnou představu, co by chtěli bumbat, jsou složití. Zuzana mimo mísu odtajnila, že chytla v Turecku průjem, a mohlo se pokračovat.

Buchty tak zjistily, že při příchodu do baru nebo vinotéky je záhodno si zkontrolovat ledovač a že lepší jsou větší kostky ledu. Řeč došla i na to, do jakého věku se taková noční práce s alkoholem dá dělat, zda lidé z Prahy opravdu nerozeznají bílé víno od červeného, a mohlo se jít pomalu domů.

Chcete si znovu potvrdit, že ve víně je pravda a taky hodně alkoholu? Pusťte si do uší a duše Buchty a zjistíte, že nejen ve vaší oblíbené pivnici se dějí věci.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.