Ve vlastní šťávě: Bez lepku

20. leden 2012
Ve vlastní šťávě

V zapadlé vísce Penna St. Andrea v horách Abruzza mi vyrazilo dech, když v místní osterii Teta Beata s menu o šesti položkách nabízeli i bezlepkové těstoviny. O tom by se mi tady ani nesnilo.

Bubák celiakie a alergie na lepek roste a roste. A povědomí lidí o tom, co znamená vyhýbat se lepku, zdá se mi, neroste ani za mák. Teprve díky tomu, že jsem se v jeden moment ocitl jakoby v obklíčení samými bezlepkáři, začal jsem se o této dietě dozvídat víc. A potom už jsem jen kroutil hlavou.

Bezlepkové potraviny nepatří právě k nejlevnějším. Asi osm krajíčků vakuovaného bezlepkového chleba vás v obchodě vyjde na 90 korun. V zemi, kde se chleba nebo rohlík jí téměř ke všemu, to hraničí s osobní katastrofou. Kilo bezlepkové mouky v tom lepším případě kolem 70 korun. To v případě, že budete něco chystat doma, v klidu.

V případě, že vyrazíte na cesty, to znamená, že musíte umět nejen číst, ale taky nedůvěřovat a číst mezi řádky. Když se prodavačky zeptáte, jestli klobása, kterou si chcete koupit, obsahuje lepek, řekne vám v lepším případě, že neví. Když vypálí, že ne, už buďte ostražití – spousta prodavačů a taky kuchařů totiž ani netuší, co to je a kde se to vyskytuje. V obchodě je už o něco líp, podle nové vyhlášky mají výrobci povinnost uvádět alergeny – a tedy i lepek – na etiketě. Konec schovávaček za modifikovanými škroby a rozličnými éčky. Nenapadlo by vás, v čem všem může lepek být. Nemůžete koupit jakýkoliv kečup, hořčici, jogurt, čokoládu, sýr, ocet, alkohol, směsi koření nebo uzeniny. Musíte číst.

02194011.jpeg

Ale ty hospody! Zajdete si někam na oběd a už to jede. V naší zemi se tradičně nastavuje moukou spousta věcí. Když se zeptáte, jestli je v tom kterém jídle lepek, spoustu kuchařů ani nenapadne (a není to zlá vůle), že by tam fakt byla, a přitom ji tam sami dali. Představte si klasický český oběd: polévka zahuštěná nebo s nudlemi, k tomu rohlík nebo chleba, k hlavnímu jídlu omáčka zahuštěná moukou a knedlík a po obědě ke kafi kus bábovky nebo buchta. A než se otočíte, máte v sobě naráz přes čtvrt kila mouky jen k obědu.

Takže pro kuchaře, kteří teď možná poslouchají – veškeré obilniny jako pšenice, oves, žito a ječmen včetně kamutu nebo špaldy a všechno, co je obsahuje – tedy vločky, kroupy, těstoviny, jíška i pivo, whisky, dokonce i kukuřičné křupky, ve kterých je maltóza, to všechno je špatně. Můžete použít veškerou zeleninu a maso a zahušťovat tak, jak vás učili v technologii: takzvanou kašovinou ze zeleniny a potom především brambory a bramborovým či kukuřičným škrobem, když je potřeba zahušťovat. Z obilnin je bezlepková rýže, pohanka, jáhly a kukuřice. A to je vlastně celá věda. Největší kvíz je, v čem všem to hledat.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka