Ve vlastní šťávě: Dýně

17. srpen 2012
Ve vlastní šťávě

Na zahrádkách nám vesele dozrávají dýně a je tedy načase oprášit pár tipů, co s nimi.

Byly doby, kdy jsme se s dýní mohli setkat jen ve formě kompotu. Potom se něco stalo a z dýně se stal prostě šlágr. Najednou jsme se mohli setkat s pyré z dýně, které se tradičně kombinuje s bramborovou kaší, aby to mělo slušnou konzistenci, velice populární je dýňová polévka nebo krém, náplň do těstovin, dýně se velice dobře připravuje jako moučník – buď jako náplň do koláče, nebo jen tak ogrilovaná nebo opečená s karamelem a zakysanou smetanou. Autorka tematických kuchařek Lenka Požárová, která bere věci za ten správný konec, dělá díru do světa s dýňovým máslem.

A teď nějaké ty zkratky a finty. Pokud připravuji dýňovou polévku ve větším množství, ulevím si zpravidla tím, že dýni vrazím do trouby a upeču ji vcelku. Z upečené dýně potom vyškrábnu dužinu a nemusím se tak patlat s loupáním a krájením. To se samozřejmě netýká dýně hokaido, kterou rozsekám včetně slupky, nakrájím k tomu pár mrkví, dvě až tři červené papriky a trochu cibule a česneku, všechno orestuji na másle a přidám jen špetku skořice, sůl a pepř a po rozmixování získám dýňový krém s krásným odstínem, chutí i vůní. Když je venku tak jako teď, podávám dýňový krém hezky vychlazený jako dýňové gazpacho s trochou extra panenského olivového oleje a snítkou tymiánu. Drtek pomerančové kůry a šťáva z pomeranče dodají dýňovému krému nový rozměr. Z koření se dýně výborně snoubí s muškátovým oříškem, skořicí, mletým novým kořením, zázvorem, kardamomem a hřebíčkem. Sluší jí doprovod másla a smetany, ale i česnek a dobrý olivový olej. Její chuť zvýrazní šťáva z citrónu nebo pár kapek bílého vinného octa. Výborně jí svědčí karamel, ale také mořská sůl, arašídy, ořechy, sezam nebo slunečnicová semínka.

02436706.jpeg

Vyjmenoval jsem nejpopulárnější úpravy známé tady u nás, ale málokdo ví, že jemná zelenina, jako jsou topinambury, artyčoky nebo dýně, je téměř povinnou součástí například slavnostního kuskusu nebo kuskusu royal v zemích severní Afriky. Takže hrrr na dýně, ať to nekončí jako na východ od nás, kde se dýně ještě pořád zkrmují čuníkům!

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka