Ve vlastní šťávě: Hledá se kuchař. Značka – takhle práce není pro slabochy

17. březen 2017
Ve vlastní šťávě

Kuchařina je sezónní záležitost. V průběhu roku se střídají různá období a s nimi přichází pracovní nabídky na rozdílné pozice. Někdy vám volají kolegové a usilovně hledají grilaře, příloháře, pravou ruku šéfkuchaře, cukráře nebo jenom krátkodobou výpomoc. Momentálně zažíváme dobu, kdy je docela dost práce, ale nedostatek zkušených a spolehlivých kuchařů.

Na tom by nebylo nic zvláštního. Jak bylo řečeno, období se prostě střídají. Hraje v tom roli sezónnost (tedy v zimě na hory a v létě k vodě), ekonomická situace nebo imigrační politika zemí na východ i na západ od nás. Ještě donedávna jste jako páku na dobrého kuchaře mohli použít peníze. Skutečného machra jste nalákali také na dobrý kolektiv, výhodné podmínky nebo stačilo zabrnkat na strunku ambicí a nabídnout zajímavou profesní zkušenost. Teď ale přichází doba, kdy jsou veteráni už dost vytahaní po mejdanech v devadesátkách a taky nejsou dostatečně pružní. Nechtějí se učit novým věcem a o jejich zkušenosti je čím dál menší zájem.

Nastupující generace má s některými faktory práce v kuchyni několik problémů. V první řadě žijí v dojmu, že dřina je pro imigranty ze severní Afriky nebo ze zemí bývalého východního bloku. Jinými slovy, evropská smetánka nehodlá nastavovat krk, hlavu, ruce i nohy ve špinavé a nízce hodnocené práci v gastronomii. V téhle branži týdenní dovolená znamená přijít o plat. Být nemocný je pro „slečinky“, vy si musíte vzít pilulku proti bolesti a horečce (tzv. růžovýho kámoše). Dokud stojíte na nohou a udržíte nůž, tak se prostě pracuje. Popáleniny a řezné rány se řeší za pochodu a při nevolnosti jdete na chvíli na vzduch.

Kuchař - kuchyně

Nezní to jako práce snů. Ještě donedávna bylo tohle všechno samozřejmost. Dnes zaměstnavatelé zoufale a nesmyslně zvyšují mzdu. Není výjimkou, že mladý nezkušený kuchař s minimem znalostí dostává plat odpovídající pozici ostříleného matadora. Je vyžadována vysoká odměna už jen za ochotu nechat se zaměstnat.

Čtěte také

Repertoár restaurací se bez ohledu na kvalitu vybavení a úroveň technologií zjednodušuje na otáčení karbanátků na grilu a důsledné dopékání masa z Jižní Ameriky. Někteří adepti kuchařského řemesla pak neumí ani uvařit knedlík nebo vykouzlit průměrnou omáčku, i kdyby podváděli a přidávali do jídla chemku. Problém je vývar, jakákoliv sofistikovanější kuchařská technika nebo plating – tedy aranže jídel při servisu (v každém kuchaři se skrývá nepochopený umělec). Problémem je taky tempo, produktivita, spolehlivost a ego. Podle všeho nadchází doba, kdy se kuchaři budou rekrutovat z řad nadšených amatérů a ekonomických migrantů. A tvář naší gastronomie se bude postupně proměňovat. Doufejme, že k lepšímu.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka