Ve vlastní šťávě: Kapří masakr

21. prosinec 2012
Ve vlastní šťávě

V různých kulturách má při různých příležitostech své místo na stole ryba. V Evropě u aškenázských židů při každém šábesu, pro muslimy žijící v dosahu moře a přístavů je ryba vítanou lahůdkou, cenným zpestřením jídelníčku kdykoliv a pro křesťany ryba symbolizuje trochu složitě jméno křesťanského spasitele.

Řecky je ryba ichthus a v těchto písmenech je zakódováno: Ježíš Syn Boží Spasitel. V některých kulturách ryba symbolizovala plodnost, svým tvarem měla evokovat ženský klín a symbol ryby dodnes naleznete na autech křesťanů. Ryba je prazvláštní stvoření. Odjakživa se vymykala kategorii masa, zatímco porážka zvířat byla vyhrazena řezníkům, ryb se mohl zmocnit kdokoliv, ryba byla vhodným pokrmem i pro období půstu. No a teď budou náhodou Vánoce. Kdo to ví, odpoví – proč právě ryba a proč právě na Vánoce? Pravdou je, že když jste zrovna nebyli pytláci anebo neměli v rodině porybného, ani ryba nepatřila k pokrmům právě nejlevnějším. Proto ty méně movité rodiny rybu nahrazovaly výtvorem z těsta přibližně ve tvaru ryby – z těchto dob se zachovaly formy na pečení ve tvaru rozpustilých kapříků.

Takže se nám propojuje půst, Vánoce a symbol spasitele křesťanů v podobě ryby. Jak s tím ale naložit v dnešní době? Pro kapry je to těžká doba. Doslova masakr. Já osobně mám kapra moc rád a dám si ho na rozličný způsob, kdykoliv mám chuť. Ale vánoční tradice velí, aby si každý správný Čech nechal na Vánoce klepnout kapra. A tak jednou za rok, právě před Vánocemi, jsou po ulicích tlučeni a vyvrhováni kapři ve velkém.

Mě osobně na tom mrzí právě jen to, že je to jen jednou za rok. Kdo má kapra rád, může si ho přeci dát kdykoliv. A kdo kapra nemusí (a to se klidně může stát), si na Vánoce může podle mě dát cokoliv jiného. Třeba sledě. Vinnou klobásu. Kachnu. Langustu. Nebo černého kubu. A pokud si chcete vánoční tabuli ozvláštnit, a přitom se nevzdat ryby, v dnešní době už není takový problém opatřit si nejen pstruha, ale sympaťáka mořského vlka, trochu ordinérního lososa nebo jinou rybu. Jako příloha vám výtečně poslouží nejen bramborový salát, ale i zmiňovaný kuba, nejen z ječných krup, ale pro změnu i z loupané pohanky a sušených hub.

02782647.jpeg

Podceňovaná úprava ryb vařením si říká o to prubnout pstruha na modro s křenovou omáčkou nebo kapra na černo – dávno zapomenutá klasika, kterou si nemusíme nechat komplikovat faktem, že do omáčky se používala kapří krev. Ale proč si nezkusit něco svěžejšího? Třeba filátko z mořského vlka nebo pražmy upravené na svěžím bílém víně s lehkým bramborovým salátem s kapary a olivami, nebo steak z lososa s vinnou pěnou a gratinovanými bramborovými noky. I tradice se vyvíjí.
Tak šťastný a veselý a pokoj lidem dobré vůle!

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.