Ve vlastní šťávě: Kotlíkáři aneb Trampská kuchyně

22. duben 2016
Ve vlastní šťávě

Tramping je výrazně český fenomén. Jak mi vyprávěli Američané, u nich se jezdí kempovat, nebo existují homeless či hoboes – tedy tuláci srovnatelní s našimi bezdomovci. Ale aby si někdo sednul do vlaku s tornou, která váží sotva osm kilo, a trávil víkend touláním po lese a spaním pod hvězdami, jim připadalo přinejmenším podivné. Trampové mohli zakládat osady a mít šerifa, dělit se na jižany, seveřany a indiány nebo čundráky, vandráky a tuláky, ale jedno měli společné. Vřelý vztah k přírodě a touhu po vlastním, srozumitelném společenském řádu.

Pojďme se podívat blíže na to, jak trampové a jiní vyřešili svou potřebu se nasytit, když vyrazili „ven“. Řada z nich to samozřejmě v prvním zápalu řešila poctivě, takže dřeli na hřbetě soupravu na vaření, tzv. kochmašinu. Většinou to byla vojenská souprava zahrnující plechový šálek, pánev a hrnek, tedy řadě z nás známý esšálek. Časem to většina odpískala a na oběd skočili do hospody.

Čtěte také

Čundráci se ládovali pivem a zakusovali utopence nebo si maximálně ohřáli na skládacím lihovém vařiči přezdívaném „pastička“ trenčiansky párok s fazuľou. Hodně z nich se omezilo na konzervy a chleba, frčela paštika na sto způsobů, samozřejmě těstoviny, časem vystřídané praktičtější „drátěnkou“, tedy instantní nudlovou polévkou. Instantní polévky byly vůbec šlágr, protože stačilo dolít trochu vody a ani se to nemuselo kdovíjak vařit, bylo to teplé a připomínalo to jídlo. Ale taky se našli cvoci, kteří rozdělali oheň ve vyřazené smaltované vaně, přes kterou položili rošt, a grilovali jak o život. V době, kdy jste chtěli být nekonvenční, nevařili jste v ešusu, ale koupili jste si místo toho zednickou fanku, která posloužila jako hluboká pánev.

02707693.jpeg

Ti z nás, kdo usínali pod peřinou s baterkou a knihami Františka Elstnera nebo Mirko Vosátky, zacházeli obvykle ještě dál a připravovali palačinky na vyřazené dopravní značce místo pánve, pekli maso v tzv. Setonově hrnci – tedy v díře vykopané v zemi, vyplněné žhavými kameny, kdy maso izolovala vrstva listí a trávy. Následně se díra zaházela a malým otvorem se dovnitř nalila voda, aby se otvor ucpal. Po dvou až třech hodinách bylo maso hotové. Podobným způsobem pravděpodobně kdysi vzniklo řecké „kleftiko“. Mezi další oblíbené techniky patřilo taky pečení drůbeže v hlíně nebo jílu po cikánském způsobu nebo grilování na rozpálených kamenech. Ryby se pekly v lopuchovém listu nebo se jim do břišní dutiny vložily horké kameny. Uzení probíhalo v plechovkách od okurek, ale udírna často ani nebyla potřeba. Stačilo jen trochu vlhkého dříví a uzená nebyla jen ryba, ale taky všichni zúčastnění.

Plechovky byly vždycky levným a vděčným zdrojem improvizovaného nádobí. Kromě hlíny, popela, listí a použitých plechovek či dopravních značek zažilo vzestup a pád i tzv. měsíční vaření. Není to až taková pecka a zajímavý je spíše fakt, že to vůbec funguje. Potřebujete jen dostatečně velkou termosku naplněnou na malé kostičky nakrájenými bramborami, zeleninou a třeba špekem, vše zalijete vroucí vodou a důkladně zavřenou termosku necháte přes hodinu svému osudu. Termoska zachová vodu při teplotě kolem 80 °C, takže v ní brambory prostě utáhnete. Raději bych měl termosku plnou horkého čaje než ji zamazat bramborami, ale umím si představit, že tam, kde je největším problémem dostatek paliva a udržování ohně, to může být docela populární metoda.

03499527.jpeg

Zatímco tyto tzv. primitivní způsoby přípravy jídla jsou u nás spíše k pousmání, zůstává například grilování u otevřeného ohně, kdy je maso vcelku umístěno na kovovém kříži po větru, nebo příprava na plechovém nebo litinovém disku a desce nazývané ve Španělsku „plancha“ stále aktuální. Přidanou hodnotou je levná pořizovací cena vybavení a rustikální chuť pokrmů připravených pod širým nebem.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.