Ve vlastní šťávě: Které vejce je nejlepší

14. únor 2014
Ve vlastní šťávě

Vejce je svým způsobem fenomén. Každý, kdo pro ně má slabost, má vlastní a těžko napodobitelný způsob, jakým si je připravuje. Jen já si udělám taková tři vejce do skla, jak je mám rád. A kolikrát se mi to nepovede! Mockrát jsem pro někoho udělal vejce míchaná buď moc, nebo málo, máslo jsem měl rozpálit, nebo naopak, solit, nebo nesolit… A to ani nemluvím o omeletách, smažených vejcích, sázených vejcích, zastřených vejcích a dalších úpravách se všemi nuancemi. Ale které vejce je to správné vejce?

Pokud jde o vejce z výběhu, podestýlky a klecí, upřednostňovat vejce od slepic z výběhu je dobrý a etický trend. Na místě je ale ostražitost. Když jsme v Londýně žasli nad poměrem vajec klecových a z výběhu jedna ku jedné, stačilo otevřít každou druhou krabičku, abychom zjistili, že všechno může být jinak.

Takže pro ujasnění: první číslo nula v kódu na vejci znamená ekologický chov, slípky mají výběh, bidýlko, podestýlku a jsou krmené ekologickým krmivem bez chemie a antibiotik. První číslo je jedna: slepice mají venkovní výběh, bidýlko a podestýlku. Afektovaně řečeno jde o šťastné nebo veselé slepice. Omluvte můj skeptický tón, ale empatií ohledně slepic netrpím a z vlastní zkušenosti nemám rád srovnávání typu „jak by ses cítil ty“. Protože nejsem slepice. První číslo je dvojka: slepice nemají výběh, ale mají hnízdo, bidýlko a podestýlku. První číslo je trojka: nevím, jak ve zbytku Evropy, ale u nás to znamenalo, že slepice bydlí v ajnclíku, kde se ani neotočí, nedostane se z něj ven a je odsouzena ke snášení, dokud nese. Nejméně náročný chov, pro citlivé jedince ale poněkud deprimující.

02553661.jpeg

Nešikovné je, že takové vejce nemusíte bez kódu vůbec rozeznat, a věřit někomu, že jeho slepice jsou „košer“, jen proto, že má na hlavě slamák a vejce skladuje v proutěném košíku, je bláhovost. Neříkám to rád a vím, že mě za to asi nebudete mít rádi, ale faktem je, že vejce na farmářských trzích bez označení pro mě znamenají mnohem větší zdravotní riziko než vejce z klece. Protože mohou být více znečištěná (riziko infekce), nemají kód (pro mě nejasný původ), prodej na ulici „na divoko“ a bez chlazení, s tím, že vejce cestovalo bůhví odkud a kdoví jak dlouho, je prostě malér. Argument, že žloutek je žlutější, neznamená vůbec nic, stejně jako barva skořápky. Ano, bio vejce jsou bezpečnější z hlediska užívání léčiv v krmivu a etičtější, pokud jde o chov slepic. Když si dáte na farmě čerstvá vejce k snídani, bude to mňamka, ale smutné je, že to by pravděpodobně byla, i kdybyste dostali čerstvá vejce z klecového chovu.

Jestli chcete být fér a ekluje se vám představa slepičího koncentráku kvůli levnějšímu vejci, začněte kupovat bio vejce nebo vejce z volného výběhu či podestýlky. Jinak se to nezmění. A nezapomeňte kontrolovat kódy. Nápis na krabičce bohužel neznamená vůbec nic. Ani máslo s nápisem „čerstvé máslo“ nebude čerstvé věčně, na rozdíl od toho nápisu.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.