Ve vlastní šťávě: Na čem vařit?

1. červen 2015
Ve vlastní šťávě

Každý, kdo doma vyměňuje starou kuchyň za novou, stojí před volbou, co si pořídit. Řada z nás prostě naváže tam, kde skončila jejich stará kuchyň, další, kteří se vědeckotechnické revoluce nebojí, sáhnou po novějších technologiích.

Jelikož při předváděčkách vařím na novinkách rozličných značek, nebudu se zabývat jednotlivými výrobci. Pojďme se podívat na souboj plynové varné desky, sklokeramiky, indukce a elektrické plotýnky. Uvedená srovnání cen, výkonů a překvapivě i váhy, která by mě vlastně mohla zajímat jen cestou od dveří obchodu do auta a později do výtahu, jsou trochu zavádějící. Cena se liší prodejce od prodejce a model od modelu, podobně i výkony. Pokud vybavujete kuchyň, měli byste si napřed říct, kolik času v ní chcete trávit a co budete vařit, jak moc a pro koho. Přitlačit pár kaček a pořídit slušný spotřebič není vyhazování peněz, ale investice. Životnost delší než dvouletá záruční lhůta, nadčasový design, bezpečnostní prvky a energetická úspora.

Začněme indukcí, která rychlostí vyřadila ze hry rychlovarnou konvici – naměřil jsem čas na přivedení litru studené vody k varu na indukci za minutu padesát, rychlovarce to trvalo o celou minutu déle. Indukce taky šetří energii – ohřívá jen dno hrnce a nepracuje na principu výměny tepla, kdy se napřed musí ohřát celá plotna. Indukce naproti tomu zůstává ohřátá jen od dna nádoby a regulace až v sedmnácti stupních je pro mě citlivá a rychlá ažaž. Na sklokeramice užijete rozličné druhy nádobí, na rozdíl od indukce, kde potřebujete feromagnetické dno, litinu nebo ocel. Sklokeramická varná deska má tu nevýhodu, že zůstává rozpálená i nějakou dobu po vypnutí, a popáleniny od sklokeramiky se v kuchyni řadí mezi ty nejhorší. Indikátor, který upozorňuje, že je plotna rozpálená, je hezký pokus, ale nebezpečí úrazu v případě, že se váš potomek vydá na dobrodružnou výpravu za poznáním tajů kuchyně, neeliminuje. Pro mě je litina a sklokeramika ze hry.

Podle čísel se stále prodeje plynových a indukčních desek pohybují plus minus na stejné úrovni. Řekněme si to na rovinu. Ceny plynu a elektřiny nemá smysl řešit, v horizontu pěti let se stále mění a vyjde to tak nastejno. Plyn hýří teplem všude kolem, zplodiny sice nejsou vidět, ale ulepený nepořádek z nich mluví sám za sebe. Největší teplo je na špičce plamene, ale ty obvykle šlehají kolem hrnce, a ne pod ním. Spousta lidí má prostě k plynu sentimentální vztah a projevuje se tu jakýsi anachronický stesk po otevřeném ohni. A musím říct, že při nejlepší vůli se mi ještě nepodařilo správně opálit lilky a papriky na indukci.

02519952.jpeg

Posledním argumentem lobujících plynařů je fakt, že při plošném výpadku proudu se stále dá vařit na plynu. Na to jde říct snad jen to, že takový problém jsem mohl řešit na odlehlém řeckém ostrově, kde jsem vařil na plynových bombách. U nás zas tak často a ve velkém k výpadku proudu nedochází a smutným faktem je, že u novějších budov je zabezpečení nastaveno tak, že při výpadku proudu dojde i k uzavření přívodu plynu. Jednoduše proto, že požární hlásiče, klimatizace a přívod vzduchu jsou maximálně na záložních zdrojích a nebylo by možné zajistit budovu pro případ požáru.
Pro mě se vítězem stává indukce, alespoň do doby, než magnetické pole začne z kuchařů dělat superhrdiny.

Čtěte také

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.