Ve vlastní šťávě: Plánujeme první pražský Street Food Festival

10. březen 2014
Ve vlastní šťávě

Nedávno jsem se v pořadu Ve vlastní šťávě věnoval takzvanému street foodu – tedy pouliční kuchyni. Byl jsem nadšený procházkou po Londýně, kde cenově zajímavé koncepty rostou jako houby po dešti. Od jídla za pět liber do papíru s sebou u rozkládacího kempingového stolku na Brick Lane po víkendové merendy na Druid Street nebo opravdu hezké farmářské trhy – všechno to bylo barevné, hezké a veselé a každý si mohl najít ten „svůj šálek kafe“. I poměrně drahý, ale opravdu ulítlý pouliční fesťák, kde se předvádí ti největší šílenci v oblasti pouliční gastronomie.

Vnuklo mi to myšlenku. Jistě nejsem první, koho to napadlo, jistě už něco podobného někdo zkusil. Důkazem budiž akce Restaurant Day. Koncept, který údajně spatřil světlo světa ve Finsku, ale rychle se rozšířil i do ostatních zemí. Každý, kdo je aspoň trochu hrdý na svoje kuchařské umění, ten den může vyrazit ven a nabídnout svoje výtvory každému, kdo bude mít zájem. Nemusí vlastně ani vyrážet ven, může si na jeden den otevřít svou vlastní restauraci u sebe doma. Pozvat přátele a známé a nabídnout jim třeba celé menu.

Ale já mířím ještě někam jinam. Rád bych lidem v Praze ukázal, že street food nemusí být jen podřadný párek v ještě podřadnějším rohlíku, pizza, gyros nebo langoše. Že to jde a funguje – dělat levné, ale dobré věci a umět je prodat za rozumný peníz, kdy se prodávající i kupující rozchází s pocitem, že udělali dobrý obchod.

03077046.jpeg

Takže prvním kritériem je ekonomická životnost takového konceptu. Můžete předvést úžasnou exhibici, a jít domů unavení a lehčí o pár tisícovek. Ale to přesně není ono. Tahle hra je o tom, jak utratit pár stovek a donést domů několik tisíc. První Street Food Festival má být právě o tomhle. Oslovil jsem sdružení KOKOZA, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, oslovil jsem i profíky, kteří rozjeli zajímavé a úspěšné podnikání se svými stánky a foodtrucky. Samozřejmě u toho musí být hudba, když už je to v Crossklubu, a doprovodný program: burza kuchařek (tedy kuchařských knih) nebo přednášky o pečení chleba, o přípravě kávy, o zahradničení ve městě, o kompostování a tak dále.

03077045.jpeg

A i když kšeft je kšeft, zastávám názor, že když jen vyděláváte, ale neumíte svůj úspěch tak nějak poslat dál, ocitáte se ve slepé uličce. A tenhle festival, i když jde o to, aby koncepty byly finančně úspěšné, není vlastně o penězích. Všechno, co se ten den v Crossu stane, bude zdaněno nejméně deseti procenty (podle úvahy každého jednoho účastníka) a výtěžek bude věnován na bohu a lidem milé účely. A protože je to celé o jídle, peníze půjdou na Kuchařky bez domova, bezprizorní ženy a dívky, které se rozhodly vydělávat si vařením, a na projekt Food Not Bombs, kdy se jídlo, které by jinak přišlo vniveč, rozdává potřebným.

Nikdy jsem nic podobného nedělal, tak jen doufám, že všechno dopadne dobře, naše střely najdou své cíle a všichni dohromady si to v Holešovicích pěkně užijeme.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.