Ve vlastní šťávě: Posměváčků máme dost

18. listopad 2011
Ve vlastní šťávě

Neštve vás někdy, jak se z lidí u nás někdo stále pokouší dělat hlupáky? Vím, že omílám pořád dokola to samé. Ale všichni jsme se ve škole naučili číst a psát. A já si nedávno přečetl dva články.

První napsala gastronomická novinářka. A vyzývá v něm vládu, aby zakázala kečup. Druhý napsal člověk, jehož kvalifikací je to, že je celiak a denně vaří. To asi stačí. První je pro zasmání a někdo si evidentně myslí, že když zakřičí víc nahlas to, o čem si ostatní jen šuškají, bude jednička. Novinové články prodávají reklamu. To je třeba mít na paměti. Když Pohlreich řekne, že kečup je fuj, najde se 20 lidí, co si na té myšlence přihřejí mediální polívku.

Druhý článek zašel ještě dál a označil český národ různými opisy a vtipnými eufemismy za čuňata a ignoranty, kteří vaří z kečupu, tatarky a vegety. Ta samá melodie, hraná ovšem fanfárou. Podkladem smělých závěrů zmíněného autora byly recepty z jakéhosi serveru pro maminky na mateřské. Autorův výběr české reprezentace sestával potom z receptů s největším počtem směšných hrubek. Slovo český se zdůrazňovalo především opakováním. České hospodyňky, české domácnosti, česká lidová kuchyně.

To máte tak. Všude se najdou lidé, co neumí vařit a sáhnou po flašce kečupu. Všude se najdou lidé, kteří dělají hrubky. Ale aby desítky lidí, kteří to nota bene nedělají, souhlasně přikyvovaly ve chvíli, kdy je někdo označuje za příslušníky národa čuňat a ignorantů, to se zas tak často nevidí. Myslím, že to nemá být stát, kdo nám bude říkat, co jíst. I když dřív se to osvědčilo. Stát realizoval kampaně za zvýšenou konzumaci ryb nebo mléka. Vycházely kuchařky a metodické listy. Školili se kuchaři. Pramen zdraví blablabla.

Dnes máme dostatek informací, umíme číst a máme svobodu cpát se, čím chceme. Takže s dovolením. Nelíbí se mi, když někdo uráží mě a moje známé a krajany, kteří mají vkus a skvěle vaří. Mohou si dnes kupovat kvalitní sýry, bio zeleninu a maso – ovšem pozor: když budou sami chtít! Jamie Oliver přivedl spoustu lidí ke kupování vajec od slepic z výběhu. Ne tím, že označil všechny Brity za čuňata a jen kritizoval. Šel příkladem a uměl to hezky vysvětlit. Dokázal Britům nabídnout alternativu.

A nejen jim. Máte někdo nápad nebo nadání vést osvětu? Bez reklamy? Věcně a logicky? Prosím, zvedněte ruku. Posměváčků a křiklounů máme dost.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.