Ve vlastní šťávě: Zaoraná úroda aneb Přestaňme si lhát o stavu českého zemědělství

19. srpen 2015
Ve vlastní šťávě

Jsou věci, nad kterými zůstává rozum stát. Klidné vody foodwritingu zčeřila zpráva o tom, že malí producenti spojují svoje značky se silnějšími partnery. Ti, kteří se roky pinoží s malovýrobou a celou dobu se usilovně snažili vyrábět pod vlastní značkou, a nebyli vzhledem k vysokým nárokům na výrobu schopni zvyšovat produkci, a dlouhodobě se tak udržet, jsou teď pranýřováni za běžný obchodní tah – tedy fúzi s partnerem, který je schopen značku jako takovou udržet vůbec nad vodou, a kvalitní produkt tak zachránit před úplnou likvidací. Jak se říká: hrdinů jsou plné hřbitovy a jen ten, kdo si zkusil poctivou výrobu na vlastní kůži, by se mohl vyjádřit objektivně.

Ono od klávesnice a z kancelářské židle v nějakém nadnárodním molochu je snadné být nekompromisní a sestřelit malého výrobce za to, že po tolika letech už nehodlá dál tlačit tuhle přetěžkou káru sám – v zemi s přebujelou administrativou a byrokracií, která po vás vyžaduje sto a jednu hloupost, abyste mohli vůbec vyrobit a prodat kousek sýra. Být v Čechách malým producentem je sice líbivé označení, ale nezávislost bývá vykoupena velice draze.

Hranice, kdy se vám vaše práce začne vůbec vyplácet, je přímo spjatá s objemem výroby. Buď uděláte pár kousků za převysokou cenu, nebo tady u nás, kde je jídlo poměrně levné, držíte krok s neúměrně silnější konkurencí a jedete ve větším objemu za „normální cenu“. Když nestíháte objem, jdete po několika letech bez podpory do šrotu. V České republice stále postrádáme normální a férovou obchodní síť, která by byla schopná zprostředkovat distribuci malých farem a bio producentů do větších měst za jiných než likvidačních podmínek. Takže za mě soucit.

A jsem naštvaný o to víc, když si už dva měsíce škrtám z kalkulací papriky, protože jejich cena se ještě nedávno pohybovala kolem sta korun za kilo (pro srovnání, to je cena vepřového bůčku bez kosti), abych se teď dozvěděl, že čeští zemědělci zaorávají papriky do země, protože řetězce berou raději papriky z Maďarska nebo Španělska. Bylo by zřejmě vhodné začít tlačit na legislativní úpravy, které by podobně jako v Německu v první řadě dávaly přednost české produkci. Měli bychom si přestat lhát do kapsy a malovat si romantické obrázky českého zemědělství, které je vlivem špatné a prodejné politiky v podstatě v troskách a dává prostor gigantům dál soustavně zašlapávat do země zbytky českých farem a producentů.

03289825.jpeg

Čtěte také

Ti jsou potom NUCENI spolupracovat s většími a silnějšími partnery, aby se vůbec dál mohli věnovat své práci. Dokud si Česká republika v rámci evropských zákonů nevydupe větší podporu vlastní produkce, budeme dál jen smutně přihlížet postupné devastaci zbytků Potěmkinova zemědělství. To má budit dojem, že jsme v rámci Evropy potravinově nezávislí a naše česká produkce halasně olepená nálepkami s českou vlaječkou nás všechny spolehlivě udrží nad vodou.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.