Ve vlastní šťávě: Zima je tu!

6. leden 2012
Ve vlastní šťávě

Zima je tu a je třeba přehodnotit jídelníček. Nejde ani tak o to, že muži vyrazí do tajgy lovit medvědy a ženy budou vydělávat kůže u zamrzlé říčky. Ale mám pocit, že naše těla civilizaci navzdory začínají v předtuše budoucích trablí hromadit zásobičky na horší časy a všechno se s kratším dnem ještě jakoby zpomaluje.

Takže my dnes vynecháme chleba se škvarkovým sádlem a cibulí a mrkneme se na pomalý a stabilní zdroj energie, jakým mohou být obilniny. A čím méně zpracované, tím lepší. U starých Slovanů se v této době podávala tradičně kutja. To bylo obilí – ječmen či pšenice – uvařené a podávané s medem a sušeným ovocem. Mladší Slované se pro změnu futrovali takzvanou pučálkou, vynikající energetickou bombou. Nechali naklíčit sušený hrách a po naklíčení ho opražili na sádle a podávali sypaný cukrem nebo přelitý řepným sirupem či medem. Kuba už je klasika a zase šlo jen o vařené kroupy zapečené s cibulkou a houbami. U nás se podávala bezlepková verze, tedy kapří škvarky s dušenou pohankou s cibulkou a houbami. A nedávno objevená parbolizovaná pšenice zvaná bulghur se stala šlágrem poměrně rychle.

Dávám jí přednost před tolik oblíbeným kuskusem. Za prvé je chuťově výraznější, voní a zůstává sypký. Za druhé je díky svému, řekněme, charakteru mnohem zajímavější v kombinacích sladkých i slaných. Vynikající byl například jako zimní varianta salátu taboulah – turecký kisir. Salát z vařeného bulghuru se sušenými rajčaty, rajčatovou pastou, cibulkou, ovčím sýrem a vejcem, s koriandrem nebo petrželkou.

O tom, že kombinace luštěnin a obilovin je z hlediska výživy kompletní balíček, se už tak nějak ví, a protože mládí se bouří proti takovým trapárnám, jako jsou hrách a kroupy nebo šoulet, nabízí se opravdu lahodná varianta jasmínové rýže nebo rýže basmati a červené čočky s rajčaty, smaženou cibulkou, máslem a římským kmínem nazývaná na Středním východě mžadra.

02521545.jpeg

A úplně na konec, aby nám ve výčtu nechybělo proso, jsou tady prosté jáhlové škubánky, jejichž úspěch mi téměř vehnal slzy do očí. Prostě spařené a v mléce uvařené jáhly, s trochou citrónové kůry a vanilkovým cukrem, z nichž se po uvaření lžící vykrajují škubánky a které se podávají sypané perníkem nebo mákem s rozpuštěným máslem. Tak a to by dneska stačilo. Dobrou chuť a ať vám ta zima hezky uteče!

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.