Ve vztahu nám to skřípe, tak se vezmeme! Jak lidé přemýšlí o manželství a kdy do toho praštit?

5. leden 2021

„Co si myslíme o svatbě, záleží na tom, co známe z domova. Je to ovlivněno zejména rodiči,“ říká v Balancu psychoterapeut, psycholog a lektor Tomáš Zuda. Manželství je pro někoho jen právní akt, pro jiné symbolický a hluboký závazek. Důležité je také rozhodnutí, zda mít děti. Roli hraje strach ze závazků, zralost, finanční situace. Kdy a proč se tedy brát?

„Dřív manželství představovalo životní jistotu, dnes to neplatí.“ Instituce manželství se objevila v jiné době. Lidé žili kratší životy. Kývnout někomu na celý život, který trvá do pětačtyřiceti, je jiné, než když budete žít do devadesáti. Věk se prodlužuje a oproti minulosti tak zvládneme manželství klidně dvě, možná tři. Zabezpečit se materiálně a sociálně je dnes snazší, dříve bylo lidí i kontaktů méně.

svatba

„Zásadní aspekt jsou děti. Soužití dvou lidí a rodiny je úplně něco jiného.“ Rozvod je nepříjemná událost, ale možnost tu je. I dělení majetku dnes můžeme vyřešit předem. Ale s dětmi je to složitější, bereme ohledy na bezbranné tvory, kteří na nás ve všem spoléhají.

Zároveň je z psychologického hlediska rozvod i rozchod velký otřes, velmi náročný pro zdraví a nezřídka dostane lidi na hranu života a vyvolá těžkou krizi. Proto mnozí nepřemýšlí o svatbě a manželství jen jako o právním aktu, ale také o hluboké odpovědnosti, kterou mají vůči životu svému i druhých.

Tomáš Zuda

„Existují také biologické prahy, u žen, ale i u mužů.“ I když se medicína vyvíjí a ženy mohou mít děti po čtyřiceti, je to riziko. Mít a vychovávat děti je ale také náročné i pro muže, v mládí je sil více. Zase ale chybí odpovědnost a často zázemí, peníze. Rozhodování to není jednoduché a neexistuje ideální řešení. Jak dnes lidé přemýšlí o manželství a proč jim nezachrání vztah, se – mimo jiné – dozvíte v celém záznamu pořadu.

Poslechněte si celý Balanc o svatbě, manželství, dětech a otázkách, které by si páry před svatbou měly zodpovědět.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.