Vědci našli v ovoci a zelenině mikroplasty. Můžou způsobovat zdravotní komplikace

3. červenec 2020

Mezinárodní studie publikovaná v časopise Environmental Research našla vysoké hladiny plastových mikročástic v těch nejběžnějších druzích ovoce a zeleniny, jako jsou jablka, mrkev, ananas, kapusta nebo zelí, přičemž právě jablka a mrkev byly nejkontaminovanější. Podle vědců je to skutečný důvod ke znepokojení, doteď platilo, že právě pojídání ovoce a zeleniny posiluje lidský imunitní systém.

Jak píše server Inhabitat, zjištěné hodnoty mikroplastů jsou podle autorů studie „důvodem k obavám, u dětí i u dospělých“. Mikroplasty v ovoci a zelenině by mohly významně narušit jejich prospěšnost a vést ke zdravotním komplikacím. Jiná studie, zveřejněná v časopise Nature Sustainability, zjištění potvrdila, mikroplasty ze země absorbuje svými kořeny například salát. Po dalších informacích teď volají různé organizace, které přítomnost plastových mikročástic v přírodě dlouhodobě sledují.

Podle zakladatelky Plastic Soup Foundation Marie Westerbos je tu důvod ke znepokojení už dávno, od té doby, kdy se látka objevila v rybách a mořských živočiších. „Léta už víme o plastech v korýších a rybách, teď poprvé slyšíme o tom, že se dostávají do zeleniny. Pokud jsou ale v zelenině, znamená to, že se dostanou i dál – do živočichů, kteří zeleninu jedí. Takže jsou taky v mase a mléku,“ říká Westerbos. Další studie, které by dokázaly říct, co je vlastně nebezpečně velká dávka pro lidské tělo, teď podle serveru Inhabitat probíhají.

autor: Michaela Sladká | zdroj: Radio Wave
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.