Vedení Mostu chtělo postavit parkoviště v Čelakovského ulici. Obyvatelé okolních domů byli ale proti

20. březen 2019

Na sídlištích v Mostě dlouhodobě chybí parkovací místa. Dřív se totiž nepočítalo s tím, že každá rodina bude vlastnit dvě i víc aut. Řidiči tak často musí parkovat na trávě nebo na chodníku. Mostecká radnice chtěla postavit nové parkoviště v ulici F. L. Čelakovského mezi bloky 519 a 520 na místě, kde je zeleň a betonová plocha hřiště. Desítkám obyvatel se ale záměr nelíbil a sepsali proto petici.

„To parkování tady je hrozný, to je bez debat. Když sem přijedete večer, musíte jít parkovat až někam támhle dozadu k policajtům, tam, kde mají to parkoviště,“ popisuje Martin Foltýn situaci s parkováním v Čelakovského ulici.

Pod stávajícím parkovištěm je betonová plocha, která původně sloužila jako hřiště. Podle Martina Foltýna by ji město mohlo přestavět na parkoviště.

„To hřiště je nevyužívané, chodí sem minimálně dětí. Když jsem byl malý, tak jsme si sem hrát chodili, bylo tam hodně dětí, ale dnes už tam nechodí.“

Petici proti vybudování parkoviště podepsalo 84 lidí

V úterý odpoledne obsadila poslední místo na parkovišti se svým vozem Petra Kotrbová. Patří k těm, kteří si změnu hřiště na parkoviště nepřejí. „Nechala bych tu to hřiště, pro ty děti. V zimě tu běhají s hokejkami, v létě tu jezdí na kole, takže hřiště bych tady určitě zachovala,“ konstatuje.

Petici proti výstavbě parkoviště podepsalo 84 lidí. Vyjádřili v ní obavu ze zhoršení kvality bydlení v dané lokalitě kvůli možnému zvýšení provozu aut. Vedení Mostu proto zatím stavbu parkoviště odložilo.

„Odložili jsme to – budeme zjišťovat skutečnou potřebnost parkovacích míst v této lokalitě. Jsme toho názoru, že je ta investiční akce opodstatněná. Teď to důkladně zmapujeme, poté vyhodnotíme, zda tu parkoviště budeme budovat, nebo ne,“ vysvětluje primátor Mostu Jan Paparega z hnutí Pro Most.

Kdy začne a skončí monitoring stavu parkování v ulici Čelakovského, a kdy se vedení města vrátí k záměru vybudování parkoviště, to zatím není jasné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související