Vedení Teplic rozhodne o místě pro nové koupaliště

17. prosinec 2018

Dnes odpoledne by se Tepličané měli dovědět, kde město postaví venkovní koupaliště. Zastupitelé vyberou jedno ze dvou míst, která z různých pohledů pro výstavbu zkoumali odborníci. Jde o starý třešňový sad u Panoramy pod Doubravkou a Novou Ves – přesněji o místo na kopci u nepoužívaného vodojemu.

Odborníci se při posuzování zaměřili na několik hledisek: urbanistické, dopravní, hlukovou zátěž, finance i územně technické možnosti.

Obě místa vycházejí tak zhruba nastejno – architekt Petr Sedláček z ateliéru MISE nakonec ale doporučil Novou Ves. To je ostatně i varianta, kterou prosazuje vedení města.

Hlavním důvodem je to, že je toto místo dál od obydlených domů, takže lidé by nebyli obtěžováni hlukem návštěvníků koupaliště. Navíc je prakticky ve volné přírodě, což nabízí mimo jiné i možnost dalšího rozvoje.

Oproti tomu u starého třešňového sadu u Panoramy jsou ze dvou stran obytné domy, z dalších stran je pak Písečný vrch s hvězdárnou a hotel, takže tam už by případně nebylo kam expandovat, byť je to podle studie místo vhodné k větší relaxaci – kromě zmíněné hvězdárny je blízko na tenisové kurty i na hrad Doubravka.

Opozice plán na nové koupaliště kritizuje jako megalomanský

K závěrům odborníků se opozice staví negativně – hnutí Volba PRO! Teplice kritizuje, že varianta na Nové Vsi by byla dražší než ta na třešňovce u Panoramy.

Studie odhaduje velmi hrubě náklady na 350 milionů – ovšem s tím, že na Nové Vsi bude stavba dražší hlavně proto, že oproti třešňovce jde o místo v podstatě izolované.

Volba PRO! Teplice je obecně proti výstavbě „megalomanského“ koupaliště s několika bazény a atrakcemi – podle Mráčka by obyvatelům města stačila menší plovárna. Hnutí proto prosazuje obnovení koupaliště v Zámecké zahradě.

To ale není moc reálné, vedení města je proti tomu – jde o památkovou zónu a údajně by tam byl i problém s obnovením přívodu vody. Přesto chce vedení města pozemky koupit.

Dalším omezením je územní rezerva pro sjezd ze silnice číslo 8, ten se ale stavět nebude a město ji v novém územním plánu nechá odstranit.

Majitelé chtějí od města cca 32 milionů – radní navrhují schválit odkup za 6,3 milionů – to je částka podle znaleckých posudků, které si město nechalo udělat. Rozdíl je tak velký, že se dají očekávat další jednání o ceně.

Co by tam bylo, to zatím není jasné – už vzhledem ke zmíněným omezením. Primátor Hynek Hanza z ODS mluví obecně – chtějí tyto pozemky začlenit do parku.

autor: hau
Spustit audio

Související