Velký bratr v Indii. Stát chce za potraviny otisky prstů. Jinak podporu nevydává

1. květen 2018

Indická vláda v současnosti pracuje na identifikačním systému mamutích rozměrů. Postupně sbírá biometrická data od všech svých 1,3 miliardy obyvatel, aniž by jim dala na výběr.

Ajay B. Pandey, vedoucí Indického úřadu unikátní identifikace, který dohlíží na celý vládní program, je ohledně databáze optimistický. Podle něj přináší obyvatelům země jen samé výhody. Zejména negramotným nebo lidem bez řádných dokladů.

Občanští liberálové jsou ale zděšení a nový biometrický systém identifikace označují za výmysl Orwellova Velkého bratra. Indičtí politici v něm skutečně vidí pomocníka. Vrchní soud jej zase chápe jako jedinečnou právní záležitost, která bude v budoucnu definovat, co znamená právo na soukromí v digitálním věku.

Bez otisků ani ránu

Zatímco moderní technologie jako kamerové systémy, které umí rozpoznat obličeje, už se dnes běžně používají v zemích jako Čína, Velká Británie nebo Německo, indický identifikační program je úplně jiná liga, píše americký list New York Times. Výjimečný je nejen svým rozsahem, ale také schopností propojit data s různorodou nabídkou služeb. Většina obyvatel už navíc elektronickou identifikací prošla, aniž by odevzdání biometrických dat mohla odmítnout.

Indie - indové

Když chtějí chudí Indové dostat svůj státní příděl rýže, musí se identifikovat pomocí otisků prstů. Totéž musí udělat i senioři, aby dostali důchod. Bez biometrické identifikace se neobejdou ani školáci, kteří se chtějí přihlásit do státní výtvarné soutěže. V některých městech nesmí rodiče odejít z porodnice, dokud své novorozené dítě nenechají zaregistrovat do systému. Dokonce i pacienti trpící leprou, kterým nemoc ničí ruce i oči, si musí nechat sejmout otisky prstů a naskenovat oční duhovky, aby dostali státní podporu.

Soukromí jako ústavní právo

Biometrický systém a jeho široké možnosti využití vzbudily zájem i v jiných zemích. Podobnou technologii chce zavést třeba Srí Lanka. Británie, Filipíny a Rusko biometrický systém zatím údajně zkoumají. Indický premiér Módí zdůrazňuje, že identifikační program znamená pro Indii vstupenku do budoucnosti, přispěje ke snížení rozbujelé korupce a pomůže negramotným vkročit do digitálního věku.

Vláda premiéra Módího také Indům nařídila, aby s identifikačním systémem propojili i své mobilní telefony a bankovní konta. Někteří zaměstnavatelé používají biometrickou identifikaci i pro kontrolu uchazečů o zaměstnání. Kritici jmenují přinejmenším 30 případů, kdy biometrický systém skončil u indického nejvyššího soudu, kvůli údajnému porušování ústavy. V této souvislosti rozhodně stojí za zmínku i rozhodnutí tohoto soudu z loňského roku, podle něhož se soukromí stalo v Indii ústavním právem.

Praktické i právní háčky

Databáze otisků prstů a skenů obličejů i očních duhovek zatím podle všeho zůstává dobře zabezpečená. Nicméně loni unikla z více než dvou stovek vládních webů jiná osobní data milionů Indů. Jednalo se o adresy, čísla bankovních účtů a data narození. Některá z nich jsou dodnes snadno dohledatelná s pomocí obyčejného internetového prohlížeče.

INDIE - INDOVÉ

Jakmile se registrace do biometrického systému stala povinnou pro příjemce sociálních dávek, část obyvatel venkova začala mít potíže kvůli nedostatečnému připojení k internetu, bez něhož systém nefungoval. U mnoha Indů se také nepodařilo otisky prstů načíst správně, protože jejich kůže byla poznamenaná celoživotní manuální prací. Podle jedné nedávné studie nedostalo 20 % domácností v indickém státě Džhárkhand za loňský rok státní potravinovou pomoc. Kvůli technické chybě v biometrickém systému se nepodařilo ověřit jejich potravinové lístky.

Příspěvek je součástí výběru z médií Radia Wave. Poslechnout si jej můžete každou středu v 15:20.

Jakmile pochybení vyšlo najevo, některé indické státy přestaly vydávat potravinovou pomoc přes biometrickou identifikaci. I když se stále pracuje na opravě chyb a zlepšení bezpečnostních opatření, stále přetrvávají obavy, že Indie chce zavést státní dozor. Inženýr Pandey se snaží obavy rozptýlit a říká, že tato varování jsou přehnaná. Podle něj žádný centrální úřad nevlastní veškerá data.

Než přišel biometrický systém, stovky milionů Indů jen s obtížemi prokazovaly, kdo jsou. Také v případě přírodních katastrof bylo pro vládu obtížné zjišťovat totožnost obětí. „Když nemůžete prokázat svou identitu, přijdete o občanská práva. Neexistujete,“ uzavírá pro americký list New York Times Ajay Pandey z Indického úřadu unikátní identifikace.

autor: kult
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.