Venetian Snares staví reggae z kostek

6. červen 2011

Od pohledu deviantní Kanaďan Aaron Funk alias Venetian Snares patří již hezkou řádku let k nejoriginálnějším tvůrcům elektronické hudby. Breakcorové orgie ze sonického podsvětí – i tak by se dala charakterizovat jeho leckdy extrémní tvorba. Rozsekané beaty poskládané v atypických rytmických vzorcích jsou už zavedeným trademark zvukem vlasatého producenta, kterého si coby jeden ze svých neobroušených klenotů hýčká agilní vydavatelství Planet Mu. Na této značce také právě vychází zatím Funkův poslední počin – čtyřskladbové EP Cubist Reggae.

Diskografie Venetian Snares působí monumentálním dojmem – k dnešnímu dni má na kontě 20 porůznu vydaných alb, nespočet EPček a řádku releasů pod dalšími pseudonymy (za zmínku určitě stojí projekt Speed Dealer Moms – hluková kolaborace s bývalým kytaristou Red Hot Chilli Peppers Johnem Frusciantem). Není ale všechno zlato, na čem se skví podpis Aarona Funka, a právě v případě této hudební nadprodukce je nutné oddělovat zrna od plev. Takřka geniální výtvory, jimiž se Venetian Snares otiskl na hudební mapu nejen tanečního undergroundu, jsou střídány slabšími kusy, které trpí ponejvíce na rutinní omílání dříve originálních postupů a zvuku.

Skvostné album Rossz csillag alatt született z roku 2005 míchající vysamplované úryvky z Bartóka, Stravinského či Mahlera s těžkým beatovým kalibrem kontrastuje s poněkud nevýraznou a uspěchaným dojmem působící tvorbou posledních let. Alba Detrimentalist, Filth a My So-Called Life jsou spíše manýristickou recyklací nápadů ze starších desek než posunem kupředu po trajektorii nastíněné maďarským opusem.

Díla hodného elektronického velmistra jsme se dočkali až teď – na mikroalbu Cubist Reggae se Venetian Snares vrací v plné parádě jako neúnavný ohybač zvuků. Pod drobnohledem zde dekonstruuje zvukový arzenál jamajského reggae – vypreparované smyčky houpavých kytar a dubových ozvěn převrací jako barevná políčka na Rubikově kostce. V roli hlukového inženýra staví svoji kubistickou skládačku s citem pro detail a své zvrácené rytmické sklony tentokrát nechává ve čtyřech skladbách pouze letmo probublávat na povrch. Ubrání na závratné rychlosti beatového kmitočtu a krocení vlastního démona kakofonie mu rozhodně svědčí.

02355570.jpeg

Venetian Snares dokázal na ploše něco málo přes 15 minut nastavit pokřivené borgesovské zrcadlo ortodoxnímu zvuku reggae a vyjít z téhle pomyslné stylové šarvátky jako vítěz. Cubist Reggae je virtuózní sonická ekvilibristika s jasnou pečetí svého ujetého tvůrce a hudební puzzle napěchované nápady, které pro plné docenění vyžadují opakovaný a soustředěný poslech. Zároveň jde ale i o dosud nejpřístupnější a nejzábavnější položku z bohatého katalogu páně Funkovy lobotomické tvorby. Tahle partie šíleného dragouna se totiž vážně povedla.

autor: Jan Bárta
Spustit audio