Venetian Snares vyznává lásku jako buldozer

6. červen 2014

Venetian Snares platí ve světě současné elektroniky za jednu z nejsvéráznějších a nejikoničtějších postav zároveň. Breakcoreový veterán z Winnipegu si po celou svou kariéru udržuje stejný vzhled i zvuk – oboje v jeho případě často působí spíše jako diagnóza. Venetian Snares, vlastním jménem Aaron Funk, vystavuje své fanoušky už skoro dvě dekády šíleným beatovým náletům v ještě šílenějších rytmických vzorcích. A vypadá to, že tomu tak ještě nějaký ten pátek bude.

My Love Is A Bulldozer je Funkovým prvním počinem od skvělého EP Cubist Reggae z roku 2011. V mezičase však stačil ještě založit projekt Poemss s básnířkou Joanne Pollock. Pokud název Funkova nového alba naznačuje, že v jejich až nezvykle zklidněné spolupráci našel něco víc než jen spřízněnou hudební duši, hodí se taky hned vzápětí dodat, že i lásku vyznává dle očekávání – tedy jako buldozer.

Tou nejvýraznější změnou na novém albu, které má prý být jakousi Venetian Snares operou, je, že Funk hned v několika skladbách sám zpívá (poprvé tak učinil právě ve zmíněném projektu Poemss) a zároveň nechává mlčet svůj rytmický arzenál. Přestože rozhodně úplně neopouští své manické tendence, je album My Love Is A Bulldozer tou dosud nejpopovější Funkovou nahrávkou.

Skladba Too Far Across je v podstatě klasická kytarová balada a podobně nečekaných intermezz je zde více. Ve skoro hiphopovém tempu pomalu gradující a lámání Amen breaku dlouho se vyhýbající track She Runs je pro mě dosud nejpřístupnější věcí, kterou má tenhle geniální šílenec na svědomí.

03137759.jpeg

Fanoušci breakcoreových symfonií však mohou zůstat v klidu. Funkův nezaměnitelný rukopis se i při psaní milostného dopisu nemění a ve výsledku si málokdy nechá ujít příležitost rozstřílet vzletné smyčcové sekce beatovým střelivem nejhrubšího kalibru. Přes všechny kolemjdoucí trendy a nové lásky zůstává Venetian Snares věrný – a to především sám sobě. Koneckonců pochybuji, že by od něj dnes někdo po tolika letech vztahu čekal něco jiného.

Hodnocení: 75 %
Venetian Snares: My Love Is A Bulldozer (Planet Mu, 2014)

autor: Jan Bárta
Spustit audio