Ventolin o nové desce: Textování písní bolelo, ale instrumentální verze mi nestačily

8. září 2017

David Doubek aka Ventolin vydává 15. září na labelu Bumbum Satori nové album Vitajte, od dlouhohrajícího debutu Totem uběhlo pět let. Jak moc je pro něj vydání desky důležité a v čem vidí největší rozdíl mezi oběma nahrávkami? I o proměnách jeho hardwarové sestavy byla řeč v rozhovoru po živém hraní tří skladeb z nového alba.

„Od první desky se ta nová rozhodně liší tím, že jsou na ní samé písničky, které stopáží nepřesahují čtyři minuty. Není tam žádná instrumentálka, celé album je mnohem víc otextované, než byl debut,“ vyjmenovává Ventolin hlavní rozdíly mezi Totemem a Vitajte. „Nejdřív jsem složil čistě instrumentální tracky, ale zjistil jsem, že mě výsledek vůbec neuspokojuje. A i když je pro mě textování hrozně bolestivá činnost, nechtěl jsem se mu vyhnout. Až na dvě výjimky jsou to všechno čistě moje texty,“ dodává.

Vydávání alb je pro Ventolina stejně důležité jako samotné živé hraní. „Problém je v tom, že čas na vydání desky zraje, celý ten proces dlouho trvá. V případě Vitajte to navíc nebylo o tom, že bych nasbíral nějaké písničky a zkrátka je vydal. Chtěl jsem vytvořit něco, co bude držet pohromadě.“ Před chystaným podzimním turné, které trochu paradoxně začíná koncertem ve Francii, se Ventolin soustředí hlavně na propojení nových skladeb do živého hraní. „Rád bych vyšel z toho, co jsem dělal. Písničková rovina sice bude výraznější, ale samozřejmě nic nechci hrát otrocky jako na desce, spíš jednotlivé skladby interpretovat. Celé se to ještě vyvíjí.“

 

Ventolin

Jak se v průběhu uplynulých let proměnil Ventolinův koncertní set-up a co mu dala spolupráce s polským projektem RSS B0YS? Poslechněte si celý rozhovor!

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.