Veřejná debata v obcích a městských částech chybí. Referenda jsou čím dál častější

10. červenec 2014

Největšími problémy české lokální politiky jsou podle aktivistů a odborných pozorovatelů vedle korupce především absence debaty s veřejností a neschopnost sledovat dlouhodobé cíle. Na druhý požadavek momentálně reagují předvolební sliby kandidátů na pražského primátora. Politiku dlouhodobě plánovaných a do budoucna udržitelných změn zmiňuje většina z nich. Zvyk iniciovat v důležitých otázkách veřejnou debatu u nás zatím příliš nezakořenil. Stále častěji se ale lidé ozývají sami – prostřednictvím referend.

Žižkovské čeká na podzim spolu s komunálními volbami i referendum o budoucí podobě parku Parukářka. Smyslem je zachovat park v dnešní podobě a znemožnit případnou výstavbu. Někteří místní politici se v minulosti snažili prosadit změnu územního plánu, která by umožnila na kopci vystavět luxusní bytovou čtvrť. Obyvatelé proti tomuto záměru sepsali petici a radnice jim teď referendem vychází vstříc. Pokud se ho zúčastní přes 35 % lidí, bude zákaz stavět na Parukářce pro příští vedení města závazný.

Hranici 35 % nutnou pro uznání výsledků referenda se letos nepodařilo překročit na Praze 7 v případě referenda o zákazu heren. Iniciátoři ho měli v plánu na podzim zopakovat, radnice se však před dvěma týdny rozhodla výsledek referenda respektovat i přesto, že k němu dostatečný počet lidí nepřišel, v Holešovicích, na Letné a dalších oblastech Prahy 7 začala platit nulová tolerance hazardu. Snaha aktivistů zakázat herny je u nás nejčastější motivací k vyhlášení referend. Na podzim se o to znovu pokusí v Praze 8, o referendu uvažují i v Praze 1, 9 a 13, v Ústí nad Labem, Teplicích, Brně, Plzni, Liberci, Karlových Varech a několika dalších městech. Úspěšné referendum proti hazardu mají za sebou ve Dvoře Králové.

03139704.jpeg

Na zmiňované pražské sedmičce se díky referendu loni podařilo zvrátit stavbu nového sídla radnice, která byla podle mnoha odpůrců předražená. „První zahřívací kolo bylo sbírání podpisů, potom jsme to donesli zastupitelstvu, formulovali jsme 4 otázky, aby byl závazný pokyn, že radnice nesmí stát víc než půl miliardy, aby se zrušily kroky, které v této věci byly předtím učiněny, aby další výběr radnice reflektoval i ekonomickou výhodnost a dopravní dostupnost,“ říká jeden z organizátorů referenda, zastupitel Ondřej Mirovský. Zastupitelstvo referendum nevyhlásilo, vyhlásil jej až Nejvyšší správní soud, na který se iniciativa obrátila. Spojil ho s prezidentskými volbami, což vedlo k tomu, že referendum bylo závazné, volební účast byla dostatečně vysoká. „Myslím, že jsme tak trochu prokopali cestu k referendům, na druhou stranu je k nim potřeba přistupovat citlivě, nemá smysl vyhlašovat referendum kvůli drobnostem, je třeba, aby to byla věc, která je dlouhodobě diskutovaná, nebo aby to byla věc, která přesahuje jedno nebo dvě volební období, aby se řešily zásadní systémové věci,“ dodává Mirovský.

Čtěte také

Zkusit zastavit stavbu nové radnice se prostřednictvím referenda pokusí i v Praze 10, spojit ho chtějí s podzimními komunálními volbami (podobnou strategii volí i občanská sdružení, která bojují proti hazardu). Podle iniciátorů petice je nová budova městského úřadu také předražená a nebere ohled na to, co se stane se stávajícím objektem, který bude nutné rekonstruovat.

03128088.jpeg

Kromě byznysu s hazardem se občané nejčastěji brání rozsáhlým výstavbám, v Plzni referendem zabránili stavbě obchodního domu v centru města. V Hradci Králové se nedávno podařilo proti výstavbě nového fotbalového stadionu spojeného s nákupním centrem zorganizovat pouze petici. Dá se však očekávat, že právě protesty proti výstavbám obchodních domů budou čím dál častější. Česko má nejvíc nákupních ploch ve střední Evropě a nová obchodní centra mají přibývat.

Počet podpisů potřebných k vyvolání referenda stanovuje zákon, například ve městě nebo jeho části, která má do 200 000 obyvatel, je potřeba získat podpisy 10 % obyvatel. Větší překážku však představuje dostatečně vysoká účast – proto časté spojování s volbami, které zajistí, že lidé uplatnit svůj hlas opravdu přijdou. V den voleb do Evropského parlamentu se letos konalo celkem sedm referend. Počet lidových hlasování spojených s podzimními komunálními volbami může být ještě vyšší.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka