Vhodíš minci, vypadne hit. První jarní bangery servírují nashvillští hitmakeři Coin a Sasha Sloan

23. březen 2022
Topinky

Brad Pitt je momentálně popovými hudebníky asi nejčastěji vzývanou hollywoodskou star: jen za poslední rok vydal skladbu nesoucí jeho jméno třeba texaský rapper Peso Peso nebo dánská hitmakerka MØ. Tento týden přišla ale nejlepší z nich: melodický banger americké pop-rockové trojice Coin odkazující k oblíbenému Pittovu filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona. Už to laďte!

Coin - Brad Pitt

Credits: Chase Lawrence, Joseph Memmel, Julian Bunetta, Ryan Winnen
Label: Homemade Projects / 10K Projects
Album: Uncanny Valley

V Nashvillu tvořící indie trio Coin se konečně odvázalo a nechává se volně unášet svými popovými instinkty. Po nadšeně přijatých singlech Cutie a I Think I Met You In A Dream teď jejich novou desku Uncanny Valley, která vyjde 25. března, ohlašuje bombastický hit Brad Pitt. Filmovými aluzemi protkaná hymna – text odkazuje mimo jiné na Pittovu a Fincherovu klasiku Podivuhodný případ Benjamina Buttona – vychází z energie a instrumentace klasického rocku, které ale protahuje melodickým hi-fi filtrem současného popu. „Brad Pitt byl jednou z písní, které zpočátku zněly bezmála nepatřičně. Ale pak jsme ji pořádně masírovali, a tak se nakonec všechny riskantní polohy ukázaly jako správné. Chtěli jsme, aby lidé cítili, jak se otevírají dveře do budoucnosti, za nimiž na ně číhá kombinace zvuků, které dosud neslyšeli,“ říká ke skladbě se stadionovým potenciálem sama kapela. Jejich elektrizující jarní banger je naším trackem týdne.

Fivio Foreign - Magic City ft. Quavo

Credits: Maxie Lee Ryles III, Quavious Marshall, Manalla Yusuf, Marcin Blonski, Mike Dean
Label: RichFish / Columbia
Album: Magic City single

Fivio Foreign bere útok na trůn největší drillové hvězdy vážně. Po cheesy hitu City Of Gods s Kanye Westem a Aliciou Keys přichází s pouliční hymnou Magic City oslavující čtvrť striptýzových barů v Atlantě. Hostem v tracku snad ani nemohl být nikdo jiný než Quavo z Migos. Track je ale navíc věnovaný rapperovi, který si říkal TDott Woo a byl v únoru zastřelen v Brooklynu. Fivio Foreign vydává na začátku dubna debutové album The B.I.B.L.E., jehož výkonným producentem je Kanye West aka Ye.

Sasha Alex Sloan - WTF

Credits: Sasha Sloan, Henry Allen, Mike Elizondo
Label: RCA
Album: I Blame The World

Úspěšná americká textařka a zpěvačka ruského původu Sasha Alex Sloan vydá 13. května novou desku I Blame The World. Tu podle svých slov nahrávala během pandemie v americkém Nashvillu, kde nacházela na každém rohu nápisy typu „Žij, směj se, miluj!“. Kombinace podobných prázdných hesel a nastupující deprese vyústila v kolekci rozčilených skladeb, do níž patří i novinka WTF, kterou si nasazujeme do rotace. Sloan si na ní pokládá otázku, která proběhne občas myslí nejednoho mileniála nebo příslušníka generace Z: „Same shit, different year / 'Til I disappear / What the fuck am I doin' here?“. Produkci kytarového singlu obstaralo netradiční duo producentů King Henry (Miley Cyrus, Major Lazer) a Mike Elizondo, který kromě hitů Eminema a 50 Centa stojí také za nejúspěšnější disneyovskou skladbou posledních dvou dekád We Don't Talk About Bruno z filmu Encanto.

Princess Nokia – No Effort

Credits: Destiny Frasqueri, Mike Sabath, Tatyana Nieves
Label: Arista
Album: No Effort single

Po dvojici alb Everything Sucks a Everything Is Beautiful vydaných souběžně v roce 2020 si Princess Nokia dala od hudby chvíli pauzu a objevila se pouze na společných skladbách s Ashnikko a Yung Baby Tate (dnes už Baby Tate). Prvním trackem nového roku je novinka No Effort. Produkoval ji Mike Sabath a videem doplnil Travis Libin – Princess Nokia se v něm prochází po New Yorku a chlubí se svým módním stylem, který nevyžaduje žádné úsilí, přesně jak hlásá refrén tracku. 

Royel Otis - Oysters In My Pocket

Credits: Otis Pavlovic, Royel Maddell, Chris Collins
Label: House Anxiety / Ourness
Album: Oysters In My Pocket single

V Sydney usazené dream-popové duo Royel Otis je krom přátelství mezi vokalistou Otisem Pavlovicem a jeho kolegou Royelem Maddellem poháněné také touhou zachytit ve své hudbě pocit, jako když se projíždíte autem po prosluněném pobřeží se staženým oknem. Své vřele přijaté debutové EP Campus vydali teprve loni v zimě a už jsou zpět s čerstvým singlem. Mladická novinka Oysters In My Pocket vyšla u ověřených značek House Anxiety a Ourness, které pomohly jménům jako King Krule, Genesis Owusu nebo Courtney Barnett, a je plná magnetických hooků, těží z devadesátkové nostalgie a vzdává hold oblíbené mlžovité pochoutce. Doprovodný videoklip režiséra Tima Nathana sleduje protagonisty na útěku poté, co spáchají ozbrojenou loupež ve snaze nakrmit svou touhu po ústřicích.

Mansionair - Next High ft. Kim Tee

Credits: Jack Froggatt, Lachlan Bostock, Alex Nicholls, Hayley Briasco, Koby Berman
Label: Glassnote / AWAL
Album: Happiness, Guaranteed

O australském indie triu Mansionair jsme v Topinách mluvili naposledy loni na podzim v souvislosti s jejich hostováním na skladbě Strangers jejich kolegy/housového producenta, který si říká Dom Dolla. Jejich nejnovější singl Next High vznikl pro změnu ve spolupráci s producentkou Kim Tee (Hayley Briasco) z Minneapolis a je předzvěstí druhého alba Mansionair, které ponese optimistický (nebo ironický?) titul Happiness, Guaranteed. Track, jemuž vévodí tradičně delikátní vokál frontmana Jacka Froggatta, se opírá o mohutný basový groove a éterické kytarové reverby. Samotná deska, která vyjde 25. dubna, je podle kapely vedena myšlenkou hledání štěstí v naší šílené době. „Jak zjistíte, kdo jste a čeho chcete dosáhnout? Jen bojem s obecnými představami o úspěchu a očekáváními ostatních,“ dodává Froggatt.

Má Filip rád, když se slova rýmují, a dokáže se někdy skutečně odvázat? Jak často se Alešovi střídají nálady? A je stále ještě poháněn chtíčem? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.