Více nudných otců znamená více zábavy?

8. červen 2014

Den otců se ve většině zemí slaví třetí neděli v červnu, ale v České republice se o něm moc neví. První akcí podporující Den otců byl (a stále je) Tátafest, pořádaný v mnoha městech České republiky od roku 2007 Ligou otevřených mužů spolu s různými rodinnými a komunitními centry za podpory Unie center pro rodinu a komunitu. V nedělní Čajovně jsme Den otců oslavili s týdenním předstihem.

Debatovat přišlo několik mužů – otců o tom, co pálí táty v dnešní společnosti, co je baví, co by změnili a co by změnily jejich partnerky, co je aktivní otcovství, proč je dobré fandit tátům, kde jsou tátové vítáni, ale i o mýtech spojených s mateřstvím a otcovstvím nebo o tom, kam mohou vzít tátové děti, aby se všichni dobře bavili, aniž by tím plnili pouze povinnou vycházku v době, kdy jdou mámy cvičit.

Mluvili jsme taky o konkrétních projektech, akcích a publikacích, které se věnují tátům, jejich dětem a rodinám a dělají je spokojenějšími. Debatou navzujeme na nedělní Čajovnu o ženství, mateřství a babičkovství, kterou jsme s ženami – mámami vysílali 11. května na Den matek.

Hosté nedělní Čajovny:

03133931.jpeg

Lukáš Talpa - teolog, pastor, lektor seminářů pro aktivní otce a projektový manažer Ligy otevřených mužů (projekt Táta na plný úvazek a Patron. Tato organizace v rámci své bohaté činnosti vydala v roce 2013 příručku Fandíme tátům, kterou vydala Liga otevřených mužů (jde o překlad a adaptaci textů pro rodiče od Fatherhood Institute). V první kapitole s názvem Proč jsou tátové důležití? je na základě výzkumů vyvráceno šest předsudků o mužích – tátech, o nichž budeme mluvit taky v nedělní Čajovně:

MÝTUS PRVNÍ: Muži nechtějí děti tak moc jako ženy.MÝTUS DRUHÝ: Muži nejsou citliví k nemluvňatům.MÝTUS TŘETÍ: Mámy jsou v péči o děti přirozeně lepší.MÝTUS ČTVRTÝ: Na tátovi nezáleží.MÝTUS PÁTÝ: Tátové se o děti málo starají.MÝTUS ŠESTÝ: Muži neumí dělat několik věcí najednou.

Nikola Křístek – projektový manažer v oblasti společenské odpovědnosti firem, člen Výkonné rady Unie center pro rodinu a komunitu, spoluzakladatel rodinného centra Korunka v Praze – Radotíně.

Petr Vurbs - 26tiletý bloger a autor povídkové knihy A život je tu!, která vyšla letos v dubnu. Podle autora „nejde o rady a tipy pro začínající tatínky, ale s nadhledem a lehkostí popsané zážitky autora se svojí dcerou a rodinou vůbec. Kniha nabízí vtipné, oddychové čtení pro nastávající tatínky, aby věděli, co je čeká s prvním přírůstkem do rodiny a inspirativní čtení pro maminky, aby věděly, co tatínkové prožívají.“

Z knihy Petra Vurbse A život je tu!

Když jsem včera večer otevřel dveře od bytu, naproti mně v obýváku seděla maličká ve svém křesílku, v ruce svou oblíbenou umělohmotnou naběračku. Podívala se na mě, začala radostně kopat nožičkama a házet ručičkama, ve tváři ten nejhezčí, stále ještě bezzubý úsměv. Takový, u kterého ještě nemusíte mít ani stín pochybnosti o tom, jestli snad není předstíraný. Úsměv říkající „ráda tě vidím“. Nenucený, naprosto skutečný… Můj život je vzhůru nohama a už nikdy nebude jako dřív.

Nudný Otec Otakar provozovatel klubu a kavárny Nudný otec na pražské Letné, který má především sloužit příjemnému trávení času rodičů s dětmi. Je otevřený všem rodičům, dětem a přátelům myšlenky, v kterou věří Nudní otcové: “Více Nudných otců znamená více zábavy“.

Připravila a moderuje Iva Jonášová.

Spustit audio