VIDEO: Měli bychom být jeden druhému dárkem, říká kardinál Dominik Duka, dárek Ježíškových vnoučat

16. prosinec 2018

Paní Jarmile, která žije v hradeckém Domově u Biřičky, je 96 let. Slečně Adrianě, studentce práv z Kralup nad Vltavou, pouhých 21. Dělí je sice tři čtvrtiny století, ale spojují Ježíškova vnoučata. Splněným přáním pro paní Jarmilu totiž bylo setkání s kardinálem Dominikem Dukou, které Adriana zařídila.

Tisíce lidí už se zapojily do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Díky němu se plní často i neobvyklá přání seniorů. Jedno takové měla 96 letá paní Jarmila, která žije v královéhradeckém Domově u Biřičky. Toužila po setkání s kardinálem Dominikem Dukou.

„Pozdrav pánbůh, už jsme dorazili," pozdravil se přímo na pokoji s šestadevadesátiletou paní Jarmilou Kardinál Dominik Duka.

A předal jí dárky, které přivezl: „Kromě toho, že jsem sám takovým dárkem, tak tady máte kalendář, kde jsou jednotlivá poutní místa. A tady je kopie růžence, který dostal papež Benedikt když byl na návštěvě v Praze."

Pak byl čas na soukromé povídání.

Měli bychom být jeden druhému dárkem. Protože malý Ježíšek byl dárkem pro celé lidstvo.
Kardinál Dominik Duka

Setkání zařídila jedenadvacetiletá studentka práv Adriana z Kralup nad Vltavou, která se tak stala dalším z Ježíškových vnoučat.

Kardinál Dominik Duka je dárkem Ježíškových vnoučat pro paní Jarmilu

„Mne hned napadlo, že napíši panu kardinálovi Dukovi. Najela jsem si na internetu na pražské arcibiskupství a napsala jsem e-mail přímo sekretáři panu Mátlovi. Napsala jsem takový osobnější e-mail, jestli by mohl pan kardinál navštívit paní Jarmilu. A on mi za týden zavolal, takže já jsem se z toho úplně rozbrečela," směje se Adriana.

Kvůli nepozornosti ale málem přišla o možnost tohle přání splnit.

Čtěte takéJežíškova vnoučata

„Když se spustila ta přání na webových stránkách Ježíškových vnoučat, tak jsem si tam naklikala své jméno a potom jsem rovnou psala panu Mátlovi. Ale už jsem zapomněla tu svou rezervaci odkliknout. A když mi pan Mátl volal, tak jsem se znovu na to přání podívala a zjistila jsem, že už je rezervované někým jiným."

Ježíškova vnoučata dokážou splnit i kuriózní přání. Jedno takové má paní Jarmila

Paní Jarmila žije v Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem

Když se zeptáte staršího člověka, co by si přál najít pod stromečkem, většinou odpoví, že nic nepotřebuje, že všechno má. Pak se ale třeba zamyslí a vysloví přání, které jeho okolí překvapí. Tak nějak to bylo i u třiaosmdesátileté paní Jarmily, která žije v Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem. A dobrou zprávou je, že se jí její přání už brzy vyplní. Chcete vědět víc?

Nakonec tedy zavolala do Českého rozhlasu, spojila se i s druhou dárkyní a domluvily se na spolupráci.

Kardinál Dominik Duka si setkal i ostatními obyvateli královéhradeckého Domova u Biřičky, kteří ho přivítali koledou.

„Je to zajímavé, že se člověk sám může stát nějakým dárkem. Ale víte, to je pravý smysl vánoc. Protože dárky, které kupujeme, mají samozřejmě také svůj význam, projevujeme tím určitý zájem o blízké a přátele, ale měli bychom být jeden druhému dárkem. Protože malý Ježíšek, co se narodil, tak byl dárkem pro celé lidstvo," svěřil se Dominik Duka.

Kardinál Dominik Duka je dárkem Ježíškových vnoučat pro paní Jarmilu

A přidal ještě jedno poselství.

„Hlavně, pokud někteří mají osamoceného příbuzného nebo známého, ať se sami od sebe vydají k němu na předvánoční návštěvu," zakončil svou návštěvu hradeckého Domova u Biřičky kardinál Dominik Duka.

autoři: Lucie Peterková , baj

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.