Videoherní konference: věda jako hudební festival

18. srpen 2016

„Vědecká konference je jako hudební festival. Vybíráte z témat, který vás baví, mezi jednotlivými stagemi a je tu samozřejmě i stage hlavní.“ Tak popisuje konferenci o počítačových hrách Tereza Krobová z Fakulty sociálních věd. Spolu se svým kolegou Jaroslavem Švelchem přišli do studia vyprávět o té největší, ze které se vrátili před týdnem – DIGRA 2016 se tentokrát usídlila ve Skotsku.

Na jednu stranu je herní konference jako každá jiná – prezentují se na ní příspěvky z výzkumů. „Specifikem je, že herní věda je interdisciplinární, takže se tam sešli sociologové, psychologové nebo mediální vědci,“ doplnila Krobová. Podle ní je ale vzhledem k tématu, které řeší, mnohem uvolněnější. „Na letošní Digře bylo asi 400 lidí, takže se můžete potkat se všemi,“ vysvětlil Švelch. Jako každý rok nabídla konference vědecké příspěvky o hrách z oblasti etiky, genderu nebo třeba esportu, ale taky výstavy nebo herní veletrh.

Podle Švelcha je totiž navíc vědeckoherní komunita stále dost semknutá, všichni, kdo na konference jezdí, hry sami hrají, případně je i vytváří. S tím souvisí i poměrně vratký vztah herních vědců a vědkyň a vývojářů. Ti se samozřejmě o vědecké poznatky zajímají, ostatně často na vědecké konference jezdí. „Letos stáli přímo před přednáškovým sálem vývojáři s rozdělanými hrami a chtěli od nás poradit, jak je udělat lepší. Navíc na celou konferenci navazoval herní festival,“ vysvětluje Krobová. „Inovace a ta zjištění, která přicházejí z akademické sféry, se potom odrazí i v té praxi,“ dodal Švelch. Přesto všechno není vždycky růžové. „My vlastně hry studujeme, ale často je i kritizujeme. A často si to taky zaslouží,“ doplnil Švelch.

Došla řeč i na to, jak se vlastně takové hry zkoumají. „Pokud přistoupíme na to, že počítačová hra je médium jako film nebo papírové noviny, můžeme u nich zkoumat to samé. To znamená, že můžeme zkoumat obsah i to, jak vzniká, jaké týmy je vytvářejí, anebo obrovskou skupinu, a to jsou fanoušci a hráči a hráčky,“ vysvětlila Krobová. Věda o počítačových hrách je navíc stále populárnější, a tak se dá čekat, že konference budou stále větší. „Vidíme to i u nás ve škole, stále více lidí chce psát herní diplomky,“ doplnila Krobová.

DIGRA ovšem není jediná herní konference, Švelch zmínil například konferenci Cyberspace v Brně nebo konferenci CEEGS pro země střední a východní Evropy, která se letos odehrává v Polsku. V Brně pak navíc 1. října proběhne festival Gamer Pie, stojící na pomezí vědy i zábavy, který pořádají mimo jiné právě místní herní vědci a vědkyně. „Tam se lidi můžou seznámit s tím, jak vlastně vypadá zkoumání her,“ doplnila Krobová.

autoři: Tereza Krobová , Jaroslav Švelch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.