Vikingové táhnou na Kapitol. Groteskní pokus o státní převrat v USA pobavil internet

11. leden 2021
Fenomem

Minulý týden ve středu večer našeho času obletěly svět záběry bizarní party alt-right aktivistů, příznivců konspiračních teorií a fanoušků Donalda Trumpa, kteří pronikli do budovy amerického Kongresu. Následná mela, která se uvnitř strhla, byla dost děsivá a zůstalo po ní pět mrtvých, pro tvůrce memů ale posloužila jako nekonečný zdroj vtípků, které posledních několik dní baví internet.

V prvních minutách po útoku se na chvíli do oběhu vrátily memy spojené s útokem na Area 51. Jestli si ještě pamatujete, tak to byl na podzim 2019 internetem organizovaný pokus o přepadení oblasti, kde vláda údajně skrývá mimozemšťany. Že by útok na Kapitol byl pokračováním této akce?

Pak ale začal na Twitteru trendovat hashtag #CivilWar2021 jako připomínka toho, že situace je opravdu vážná. Tenhle pokus o státní převrat ale vypadal spíš jako špatná groteska. Záhy sociální sítě obletěly fotky aktérů přepadení Kongresu, opravdu bizarně vypadající sebranky.

Jamiroquai musel vysvětlovat, že na Kapitolu opravdu nebyl

Největší pozornost sklízel muž s americkou vlajkou namalovanou na obličeji, vikingskými rohy a chlupatou čepicí, kterého média později identifikovala jako neonacistu a přívržence konspirační teorie Q-Anon. Internet si ho ale předtím – trochu ze srandy – spletl s Jay Kayem, excentrickým šéfem acidjazzové skupiny Jamiroquai, populární v 90. letech. Ten musel následně na Twitteru vysvětlovat, že to opravdu nebyl on.

Největší pozornost memů sklízel muž s americkou vlajkou namalovanou na obličeji, vikingskými rohy a chlupatou čepicí

Zdrojem humoru se stala i fotka s mužem, který si odnáší řečnický pultík a kření se do objektivu – na něj internetoví kutilové přilepovali různé fotky, třeba ruského prezidenta Putina.

Populární je i další muž rozvalující se v kanceláři předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosi. S jednotlivými aktéry přepadení vznikla falešná úvodní stránka počítačové hry, kde si můžete vybrat, kým chcete být.

Na podstatně vážnější notu hrály memy, které upozorňovaly na rozdíl mezi chováním policie při pokojných protestech hnutí Black Lives Matter, kdy Kapitol obestoupili po zuby ozbrojení ozbrojenci Národní gardy, a situací z letošního ledna, kdy se Trumpovi přívrženci dostali dovnitř budovy až překvapivě snadno. Z hloubi internetu se vynořil záběr ze seriálu Griffinovi s policejní tabulkou, která podle barvy pleti určuje, jestli se už jedná o protest nebo o nepokoje.

Z hloubi internetu se vynořil záběr ze seriálu Griffinovi s policejní tabulkou, která podle barvy pleti určuje, jestli se už jedná o protest nebo už o nepokoje

Bizarní útok na Kapitol velmi rychle utnul naše představy, že rok 2021 bude klidnější než ten předchozí. I to připomínají memy – v jednom, který obletěl internet vzápětí po zmíněném incidentu, se baví Joker a klaun Pennywise z hororu To a k tomu je přidaný titulek: Rok 2020 ukazuje roku 2021 jeho pracoviště.

Tady nezbývá než popřát nám všem v novém roce hodně síly. A taky dobrých memů.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak internetoví vtipálci zareagovali na bizarní útok demonstrantů na americký Kapitol. Byla to už občanská válka, nebo jen pokračování útoku na vládní oblast s mimozemšťany, kde se vzal v Kapitolu Viking a co s tím měl do činění zpěvák skupiny Jamiroquai? A co si aktuální memové vtípky myslí o rozdílu roku 2020 a 2021?

Útok na Kapitol velmi rychle utnul naše představy, že rok 2021 bude klidnější než ten předchozí
Capitol meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio