Viktoria Vittori, Layko, Tomáš Bém, Fiorina Fury, Filip Aura Menšl, Natálie Steklová Shop&Café

25. červen 2013

Natáčeli jsme s designéry studujícími v Praze a v Liberci a navštívili jsme dvě krásná zbrusu nová místa pro milovníky autorské módy v Praze. Z UMPRUM pro vás máme seznámení s kolekcemi návrhářek Viktorie Vittori a Lay Sedlákové a se šperky od Tomáše Béma, designéra, který se dosud věnoval hlavně nábytku a svítidlům. Z letošních bakalářů liberecké Textilní univerzity vám představíme Filipa Auru Menšla s luminescentní pánskou kolekcí. Vezmeme vás do jedné z nejhezčích kaváren v Praze, kterou návrhářka Natálie Steklová zkombinovala se showroomem vybraných ekologických značek. A zastavíme se na otvíračce obchodu Kurátor, odkud přinášíme rozhovor o nové české pánské módní značce Fiorina Fury.

Lay Sedláková v letním semestru rozvinula dámskou kolekci inspirovanou klasickým trenčkotem, kterou jsme vám v Modeschau představovali v zimě. Výchozí tvarově nadsazenou řadu Moment Of Weakness na jaře rozvedla do praktičtější odlehčené podoby Moment Of Strenght. Kombinuje v ní kontrastní barvy a materiály: matnou měkkost a vzdušnost organzy s tuhostí a leskem silnějších látek potažených plastovou fólií. Výsledná kolekce je efektní a nositelná a moc rádi bychom ji viděli na mole některého z podzimních fashion weeků. Prohlédněte si ji v galerii na facebookovém profilu designerky.

Viktoria Vittori je z bratislavské VŠVU, ale diplomku zpracovala v Praze, pod vedením Liběny Rochové. V Modeschau jste se už dříve seznámili s Viktoriinými kolekcemi inspirovanými Facebookem a Berniniho sochou Extáze sv. Terezy. V nejnovější řadě, doplněné vtipnými a zároveň pohodlnými sandály na vysokých platformách Viktorie řešila téma vymezování genderových rolí a stereotypních očekávání, která jsou kladená na ženy, zejména na svobodné matky. Do kolekce zapracovala motivy kuchyňských chňapek, zástěr a květin.

02915837.jpeg

V Ateliéru K.O.V., který vede Eva Eisler, vzniklo v letním semestru hned několik výjimečných prací. Na průřez diplomkami se můžete podívat na našem spřáteleném blogu 11 koček . Kromě závěrečných prací bych ale ráda upozornila i na jednu práci běžného semestru a totiž šperky Tomáše Béma. Tomáš se věnuje převážně designu nábytku a svítidel. Do ateliéru K.O.V ho přilákala převaha estetiky nad funkcí, ale přesto přistoupil k práci na šperku jako typický designér. Hledal univerzální vlastnost (funkci), která je platná od nejstarších dob až do současnosti. Ke šperku přistoupil jako k objektu, který lidem odjakživa umožňoval opatřit se určitým významem. V minimalistických náhrdelnících a špendlících ze dřeva a kovu pak konfrontoval staré cyklické a novodobé lineární vnímání času.

02915870.jpeg

Návrhářka Zdenka Imreczeová už patří k zavedeným jménům současné české návrhářské scény. Zatím se soustředila hlavně na dámskou módu, ale už vloni v prosinci v Modeschau exkluzivně prozradila, že chystá i novou pánskou značku. Label vzniká ve spolupráci s jejím partnerem, multimediálním umělcem Petrem Folterou. První kolekce Fiorina Fury, Men's Constellation, ), se premiérově představila v uplynulém týdnu hned na třech místech. Jako první si ji prohlédli návštěvníci jednodenní prodejní akce Grace'n'Glamour. O dva dny později následovala prezentace v novém obchodě Pop – Up v OC Chodov, kde je Fiorina Fury na měsíc v prodeji vedle dalších českých a slovenských designérů, jako Katarze, Miro Sabo, Lenka Štěpánková (JSEM), Blueberries nebo Helena Heinz. Rozhovor o fungování značky Fiorina Fury a plánech na podzimní sezónu fashion weeků jsem se Zdenkou Imreczeovou a Petrem Folterou natočila na jejich třetí prodejní adrese, v nově otevřeném obchodě Kurátor. Maličký, ale příjemný prostor v sousedství Bistra 19 v ulici Karolíny Světlé plánuje pravidelné obměny sortimentu, pop upy a speciální instalace módy, šperku a doplňků. Vybrané české návrháře a šperkaře doplňuje neotřelými zahraničními jmény.

02915888.jpeg

Ze závěrečných prací Textilní Univerzity Liberec mě zaujala bakalářská pánská kolekce Filipa Aury Menšla. Střihově jednoduché kalhoty a topy pracují s materiály, které září a mění barvu při změně světla. Kromě téhle klubové kolekce pojmenované Black Light je ve Filipovo portfoliu řada dalších zajímavých Mimo jiné návrhy efektních sublimačních tisků ptáků a 3D čaker z bezpečnostních prvků na bankovkách. Od podzimu 2013 bude Filip A. Menšl studovat v Ateliéru textilní tvorby na UMPRUM.

02915901.jpeg

Návrhářka Natálie Steklová patří už několik let k respektovaným a zavedeným jménům české módní scény. Její dámskou módu z ekologicky šetrných materiálů poznáte podle líbivé siluety přesýpacích hodin, jasných veselých barev a hravých vzorů a tisků. Nově si otevřela vlastní obchod spojený s kavárnou, ve kterém nabízí velmi zajímavý výběr módy a doplňků ohleduplných vůči životnímu prostředí. Najdete ho v posledním patře obchodního domu s hudebními nástroji na Jungmannově náměstí. Na vzdušný interiér Shop&Café navazuje prostorná terasa s krásným výhledem na pražské střechy. Stejně jako oděvy a doplňky je i sortiment kavárny kombinací lokálních a fair trade produktů.

V rozhovoru s Natálií jsme probrali i jednu facebookovou diskusi, ve které byla zlínská absolventka Michaela Čapková nařčená z kopírování Natáliiny kolekce. Jak vyplývá z rozhovoru a fotografií, kolekce O Michaely Čapkové a Máma táta Natálie Steklové mají jiná východiska, siluety i střihová řešení. Kolekce O usiluje o agender - naprostou genderovou nevyhraněnost, což je jasně vidět v siluetách i střizích, včetně hry s přetáčenou légou a střídavým zapínáním knoflíčků (rozhovor o kolekci najdete tady). Kolekce Táta máma je převedením pánské košile do dámského šatníku - jde tedy o proměnu oděvu se stereotypními znaky mužského genderu na oděv s typickými prvky ženské siluety. Pánské košile se proměňovaly v dámské sukně a šaty s jasně zvýrazněným pasem, výstřihem a klenutým tvarem boků. Jediné, co obě designérky udělaly shodně je, že použily motiv košile a v jednom případě ji obě oblékly předem dozadu (což už ale bylo použito mnohokrát a ještě mnohokrát použito bude). Každá to ale udělala svým osobitým způsobem na základě vlastního konceptu a za kopírování to proto nepovažujeme.

02915923.jpeg

playlist:
Lorde - Love Club, L D R U Remix (Universal Music)
Lillacs & Champagne - Alone Again and... (Mexican Summer)
Plaza - Fish Water (Sound Boutique)
Kölsch - Goldfisch (Kompakt)
RxGibbs - Macro (Cascine)
Shigeto - Ringleader (Ghostly International
Stellar OM Source - Polarity (Stellar OM Source)
White Arrows - I can go, Tapioca & The Flea (Dew-Process
Dakota Bones - Samurai (uns)
Una - The Astronomer (Cool Jewel)

Spustit audio