Vinařstvím roku je Víno Jan Stávek z Němčiček

Nejlepším vinařstvím roku 2017 je Víno Jan Stávek z Němčiček. Vůbec poprvé v osmileté historii soutěže tak vyhrálo vinařství s roční produkcí vína do 50 tisíc litrů. Výherce osmého ročníku soutěže včera večer na brněnském výstavišti vyhlásil Svaz vinařů. 

Zhruba třicetičlenná porota finalisty hodnotila přímo v jejich vinařstvích. Porotci sledovali stav vinohradů, sklepů, zázemí vinařství, ale také to, jakým způsobem se snaží vinařství zviditelnit a dostat na trh.

Dalším faktorem bylo to, jak vinařství pomáhá rozvíjet celý obor. Za což právě porota velmi ocenila výherce Jana Stávka, který píše knihy a o víně i přednáší.

„Prošlapává ne vždy snadné cesty v technologiích a vinařských postupech. Učí zákazníky, že růžová vína nemusí být jen nenáročná, lehká mladá, ale že mohou zrát a nabídnou mnohem víc. Umí nadchnout i pro moravská červená vína, když sází na tradiční moravské odrůdy a nápaditě pracuje se dřevem," uvedl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray při vyhlašování letošních laureátů.

Vítěz Vinařství roku 2017 Jan Stávek (vpravo) s moderátorem večera Markem Ebenem při přípitku.

Jan Stávek prý s výhrou trochu počítal, absolutní vítězství ho ale očividně velmi příjemně překvapilo. Jeho vinařství je rodinné, kromě členů rodiny má jen jednoho zaměstnance.

V kategorii středních vinařství tedy s roční produkcí vína od 50 do 250 tisíc litrů vyhrálo vinařství Trpělka a Oulehla z vinařství Regina z Nových Bránic na Brněnsku. Mezi velkými vinařstvími s roční produkcí přesahující 250 tisíc litrů ročně se na prvním místě umístilo Chateau Valtice.

Ve finále se utkalo deset vinařství. Prestižní titul v minulosti získal například Vinselekt Michlovský, Bohemia Sekt, Malý vinař - František a Hana Mádlovi, Znovín Znojmo, Sonberk, Château Valtice - Vinné sklepy Valtice a Zámecké vinařství Bzenec.

Soutěž vyhlašuje a titul uděluje za komplexní hodnocení vinařství Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za podpory Vinařského fondu ČR a Jihomoravského kraje.

autor: Dominika Cardová | zdroj: ČTK