Vincův park a Harryho dům. Rapová kouzla Vince Staplese a popové čáry Harryho Stylese

6. duben 2022
Topinky

V aktuálních Topinách na vás čekají jak nejsmutnější indie kluci z Vinohrad, tak i nejveselejší drag queen z Brazílie. Jeden z nejlepších rapperů současnosti Vince Staples se tu potkává s možná nejstylovější aktuální popstar Harry Stylesem a možná dojde i na foukací harmoniku. Follow Me!

Vince Staples - Rose Street

Credits: Vincent Staples, Mino Drerup, Thomas Lumpkins, Tommy Parker
Label: Blacksmith / Motown
Album: Ramona Park Broke My Heart

Už v pátek 8. dubna vydá verbální virtuos a ultimátní cooler Vince Staples své nové album Ramona Park Broke My Heart odkazující k přístavu Long Beach, kde se jeden z nejlepších rapperů současnosti (ale třeba i Snoop Dogg) narodil. Deska volně navazuje na jeho loňský eponymní opus, který sice postrádal chytlavost Staplesových předchozích nahrávek, ale o to víc byl tzv. deep. „Mezi oběma alby je přímá souvislost: napsal jsem je v podstatě souběžně, v podobném duševním rozpoložení. Nová deska bude dávat ještě větší smysl, pokud jste slyšeli tu předchozí. Pořád se zajímám o otázky, které před nás život staví, a Ramona Park má tentokrát trochu víc odpovědí.“ Skladbu s krystalicky ledovým beatem od producentů Tommyho Parkera a Saint Mino doprovází krátké jednozáběrové video režírované samotným Staplesem a rapperem C. Blacksmithem, které končí stejně náhle jako některé Vincovy příběhy o gangsta násilí, sociální nespravedlnosti i obyčejném lidském zlu.

Pabllo Vittar - Follow Me ft. Rina Sawayama

Credits: Phabullo Rodrigues da Silva, Rina Sawayama, Ed Drewett, Maria Hazell
Label: Dirty Hit
Album: Follow Me single

Brazilská drag superstar a aktivistka Pabllo Vittar pokračuje v úspěšném tažení za globální slávou. Po čtyřech deskách v pěti letech, které jí vynesly titul „nejstreamovanější drag queen světa“, nabízí první singl z připravovaného alba číslo pět. Na Follow Me přizvala jeden z objevů britské popové scény Rinu Sawayamu, s kterou spolupracovala už před dvěma lety na remixu jejího hitu Comme des Garçons (Like The Boys). Spolupráce s umělci mimo Brazílii není pro Vittar nic nového – objevila se například na skladbách Major Lazer, Sofi Tukker nebo Charli XCX. Energickou taneční novinku, která mísí zvuky britských a brazilských klubů, doprovází i výrazný retro videoklip.

Harry Styles - As It Was

Credits: Harry Styles, Kid Harpoon, Tyler Johnson
Label: Columbia
Album: Harry’s House

Z členů boybandu One Direction si Harry Styles rozhodně užívá nejúspěšnější sólové kariéry. Jeho druhé studiové album Fine Line mělo jen v USA trojnásobně platinové prodeje, a proto se čeká, s čím Styles přijde dál. Nový singl As It Was fanoušky rozhodně nezklamal – Styles zpívá o osamění a stínech minulosti do osmdesátkového synth-popového podkladu a je velmi pravděpodobné, že to bude zase velký hit. „Je to píseň o metamorfóze, přijetí změny a svého minulého já,“ popisuje Styles novinku, na níž se autorsky podílel také anglický písničkář Kid Harpoon. Singl As It Was ohlašuje novou desku Harry’s House, která je nachystaná na 20. května. 

Dukla - Dny

Credits: Lukáš Vydra, Josef Hradílek, Jáchym Krohe, Tomáš Havlen
Label: Teargarten
Album: Moře vnitrozemí EP

Pražská indie-rocková kapela Dukla se sama v nadsázce popisuje jako „nejsmutnější kluci z Vinohrad“. Nový singl Dny ale potvrzuje, že se svou melancholií umí skvěle pracovat – floutkovský vokál Lukáše Vydry s textem o lásce, která možná už není, doplňuje elektronický beat. Ústřední slogan písně „Všechno je stejný, jenom ty“ je vypůjčený z písně Kouzla a čáry od Mejly Hlavsy z roku 1999. O mix a master skladby se postaral Tomáš Havlen. Dukla momentálně působí jako trio a singl Dny s vtipným videoklipem z Barcelony ohlašuje nové EPčko Moře vnitrozemí, které vychází 7. dubna na labelu Teargarten.

Nyck Caution - Vengeance ft. Boldy James & Charlie Heat

Credits: Jesse Cordasco, James Clay Jones III, Ernest Brown
Label: Independent
Album: Vengeance single

Když v roce 2016 americký rapper Nyck Caution vydal svůj debutový mixtape Disguise The Limit, kryli mu záda (jak v reálném životě, tak i na featech) kolegové z rapového kolektivu Pro Era. V Brooklynu usazený kolektiv pro současné hiphopové puristy, jehož členem je Nyck Caution dodnes, dal krom něj vzniknout jménům jako Joey Bada$$ (zakládající člen) nebo Kirk Knight. S druhým zmíněným si o rok později hbitě vyměňoval bars na společném mixtapu Nyck @ Knight. Vloni Nyck Caution na debutové desce Anywhere But Here nebojácně otevíral citlivá témata (smrt jeho otce nevyjímaje) a mezi hostovačkami tradičně nechyběli labeloví kolegové nebo Denzel Curry. Výhružný track Vengeance, na kterém ho doprovází atlantský rapper a Alchemistův svěřenec Boldy James a ověřený producentský talent Charlie Heat (Kanye West, Lil Uzi Vert) je jeho třetím letošním singlem.

Wallows - I Don’t Want To Talk

Credits: Dylan Minnette, Braeden Lemasters, Cole Preston, Ariel Rechtshaid, Greif Neill
Label: Atlantic
Album: Tell Me That It’s Over

Patří foukací harmonika do playlistu Radia Wave? Nepatří. Ale pro jednou snad můžeme udělat výjimku: tou bude svěží singl I Don’t Want To Talk od losangeleské indie kapely Wallows, která minulý týden po delším teasování vydala své druhé album Tell Me That It's Over. Novinku kalifornského tria, které proti strachům a úzkostem bojuje strhujícím dynamickým zvukem, produkoval slavný Ariel Rechtshaid (Vampire Weekend, Haim, Adele). Chytlavými háčky a euforickou instrumentací je ostatně prodchnuta i skladba I Don’t Want To Talk, která v jádru pojednává o paralyzujícím strachu, nejistotě ve vztahu, pochybnostech a sebelítosti. Tý není nikdy dost...

Bylo tentokrát ve studiu vedro jak prase? Libuje si Aleš v sebelítosti? Je Filip mělký člověk? A na jaké číslo myslí? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.