Virtuální NHL nemá žádnou konkurenci. Proto se už několik let nepohlo z místa

30. září 2017

NHL patřilo v době prvního PlayStationu a ještě pár let poté k vůbec nejoblíbenějším herním sériím, ale dnes už skoro nikoho nezajímá. Okruh potenciálních zákazníků se drasticky zmenšil a na hře je vidět, že pro vývojáře není prioritou.

Fotbal je nejoblíbenější kolektivní sport na světě, FIFA je zase jednoznačně nejpopulárnější sportovní videohra. Dokonce už i v USA, zemi zaslíbené americkému fotbalu, baseballu a basketbalu, se “soccer” v žebříčku popularity dotahuje na lední hokej. Fanouškům samotného sportu to může být zcela jedno, ale pro zbylé statisíce hráčů virtuálního hokeje je to smutná zpráva. Proč byste totiž investovali prostředky do výroby něčeho opravdu kvalitního, když i ti, kteří na starší ročníky nedají dopustit, ztratili zájem, a konkurence neexistuje?

Zatímco i neustále kritizovaná FIFA každý rok přijde alespoň s jednou či dvěma výraznými obohaceními - v poslední době třeba příběhovým módem - NHL už pár let stojí na místě a bohužel je to vidět i cítit. Letošní novinka v podobě staronového, ryze arkádového režimu hry 3 na 3 vás ze židle nezvedne.

Dodnes se hráči na ledě pohybují stejně podivně a nepřirozeně jako v NHL ‘94. Působí jako umělí panáčkové na jakoby kluzké ploše, ne jako stokiloví frajeři na bruslích. O tom, že jednotlivé borce na ploše nerozeznáte, protože se všichni hýbou naprosto stejně, nemluvě. FIFA je v tomto ohledu nesrovnatelně dál a Cristiana Ronalda by v ní na základě pohybů rozeznal i naprostý lajk.

Nejlépe zpracovanou součástí letošního NHL je režim Be a GM. Ten vám dává možnost stát se manažerem některého ze zámořských klubů a řídit veškeré jeho fungování, ať už jde o nacenění párků ve stánku s občerstvením nebo tradování hráčů. Takový Football Manager ve skromnějším hokejovém podání. Kouzlo podobných her a režimů spočívá v tom, že většina dění se neodehrává ve hře, nýbrž ve vaší hlavě. Na obrazovce jenom čtete a proklikáváte různé tabulky, snažíte se existovat v zelených číslech, ale přitom si představujete,  jak po uzavření smlouvy s novým hráčem děláte rozhovor v televizi.

Oproti předchozím ročníkům doznalo menežování klubu několika viditelných změn. Například jsou hokejisté mnohem tvrdohlavější. Bývalo snazší je ukecat, aby dál hráli pro vás, ale teď častěji zkouší tzv. free agency, protože v jiném týmu by přece mohli vydělat víc peněz. Když ho nikdo chtít nebude, můžete ho nakonec získat ještě levněji než původně. Umělá inteligence je obecně aktivnější a agresivnější a pouští se do větších tahanic. Tak to ovšem ve skutečné NHL nefunguje, protože tím by si manažeři navzájem rozházeli vztahy.

Pro letošní ročník NHL vlastně platí to samé, co pro ten minulý, předminulý a tak dále. Jestliže máte mezi kamarády hokejového nadšence, co se u vás sem tam rád zastaví na pár zápasů, anebo jen chcete ve volných chvílích řídit vlastní hokejový klub, pak má smysl do něj investovat. Jinak jde o veskrze průměrnou sportovní hru, kterou si série nové fanoušky nezíská. Tak zase za rok. 4 body ze 7.

V novém Questu jsme dále stihli zrecenzovat rozšíření pro taktickou strategii XCOM 2, jež nese podtitul War of the Chosen. Poslouchejte a podcastujte!

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka